Forskere har visst i tiår at gjesping er «smittsomt» mellom mennesker, men nå viser det seg at det også spres fra menneske til hund. Det skriver telegraph.co.uk.

Smitter også blant aper
På samme måte kan gjesping spres mellom sjimpanser og andre aper, men dog ikke mellom mennesker med autisme. Man tror at dette har sammenheng med empati og evnen til å lese tankene til et annet individ.

Nå rapporterer den første studien noensinne at menneskelig gjesping forårsaker gjesping hos hunder. Dr. Atsushi Senju ved Birkbeck College ved universitetet i London har ledet forskningsteamet.

De brukte 29 hunder sammen med gjespende mennesker. Kontrollerte bevegelser ble også brukt, ved at menneskene bare åpnet munnen.

Et variert antall raser var representert i forskningen. Både rasene Doberman, Yorkshire Terrier, Dachshund, Spaniel, Labrador med flere var representert.

Gjesper når du gjesper
Resultatet viste at hele 21 av 29 hunder gjespet når menneskene gjespet.

Ifølge rapporten viser det at hunder innehar anlegg for en grunnleggende form for empati.

Dr. Senju hevder at dette støtter nyere forskning.

- Andre studier viser også at hunder følger mennesket. De har lettere for å fortelle mennesket hvor noe er gjemt når de ikke ser at det har blitt gjemt og de stjeler mat når mennesker ikke ser på, sier han til avisen.

Uklart hvorfor vi gjesper
Årsaken til at hunden er menneskets beste venn er fordi at for 15.000 eller flere år siden begynte våre forfedre å produsere mer mat enn de klarte å konsumere. De ble venner med ulver, som trolig var en type dyr som likte å tilbringe tid sammen med mennesket.

Først og fremst er det mange raser som gjesper. Pattedyr og de fleste andre dyr med ryggrad gjesper. Det gjelder fisker, skilpadder, krokodiller og fugler. Men det er ingen som vet hvorfor vi gjesper.

Gjesping betyr ikke alltid at man er trøtt, det kan også øke livligheten, hjelpe til med å holde hjernen avslappet og er også koblet til det å være nervøs.