Gå til sidens hovedinnhold

- Hundene reddet livet mitt

Hundekjører Jonny Roger Seem takker hundene sine for at han er i live.

To og et halvt døgn etter at han la ut på hjemveien i Innerdalen med hundespannet sitt, ble Jonny Roger Seem funnet i djupsnøen av letemannskaper lørdag kveld.

I et intervju med NRK forteller han om hvordan han opplevde været og ventingen.

- Det var hundene som ikke ville gå videre, og det reddet livet mitt, sier Seem til NRK søndag

Fant ly i sleden
Torsdag ettermiddag, etter at han hadde kjørt et turistfølge inn til ei seter i Innerdalen og var på vei hjem gjennom Storlidalen i Innerdalen i Oppland, ble det brått uvær og snøfokk.

Så ille var været at hundene bare la seg rett ned i sporet. Seem innså da at det ikke var mulig å gå videre. Han stanset, og lot seg snø ned i sleden etter å ha gitt beskjed til en kamerat om at han ikke maktet å kjøre lenger.

Seems bror opplyste til TV 2 lørdag at broren hadde med seg to liggeunderlag og en fjellduk.

41-åringen ble liggende i de våte klærne fra turen og fryse, mens han beveget seg det han kunne for å holde seg varm. Mest kald var han på hender og føtter.

Rett i koppen og vann
Mens tiden gikk, tenkte 41-åringen på at han måtte ligge rolig og holde seg nær hundene.
Av mat hadde han poser med rett i koppen. I tillegg hadde han vann.

Kameraten, Svein-Eirik Austerheim, var i kontakt med 41-åringen på telefon mens letemannskapene forsøkte å beseire uværet og finne den savnede.

- Jeg snakket jo med ham om hvordan han skulle grave seg ned. I slike tilfeller er jo tross alt snøen både ens verste fiende og beste venn. Snø har jo tross alt en fantastisk isoleringsevne, og det var trolig det som reddet ham, forteller Austerheim til Nettavisen.

Fant lyset
Redningsmannskapene skulle avslutte letingen lørdag kveld da de så lys fra det som viste seg å være den 41 år gamle Seem. Da han ble funnet, stakk bare hodet hans opp av sleden.

Nødblussene 41-åringen hadde sendt opp i de to uværsdøgnene hadde ikke vært mulige å se for letemannskapene.

Da han endelig ble funnet, var 41-åringen innstilt på nok en natt til i sleden. Så var planen å forsøke å ta seg hjem på egen hånd.

Fin form
Ifølge redningsmannskapene var Seem i god form da han ble funnet. Han gikk for egen maskin til ambulansen som ventet.

- Han ble funnet i meget god form klokken 21.50 lørdag kveld, opplyste førstebetjent Olav Sæther i redningsstaben til Sør-Trøndelag politidistrikt til Nettavisen lørdag kveld.

Redningsmannskapene var på vei innover fjellet for å klargjøre en trasé for leting straks været kom seg da de kom over Seem.

-Været letnet litt, sånn at vi kunne se mer enn et par meter foran oss. Vi fikk da øye på en lysstav, og fant Seem. Han var da i så god form at han selv kunne gå til bilen, forteller Sæther.

41-åringen hadde heller ikke tegn på nedkjøling, på tross av den tiden han hadde ventet på redningen i uværet. Også hundene var i god form, og ble ifølge NTB fraktet ned fra fjellet for egen maskin av en annen hundekjører.

Seem ble lørdag kveld fraktet til St. Olavs hospital i Trondheim til observasjon. Der ble han skrevet ut søndag.

Etter to marerittdøgn kom han hjem til familien, uskadd og i live. I morgen skal han på tur igjen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis