Den sørlige veggen til Kirkens Bymisjon i Tromsø sentrum er malt i svart og hvitt - som et sjakkbrett.

- Det var en idé som bare kom til oss. Vi måtte uansett male. Noen sa vi kunne gjøre huset sjakkrutet, og da var vi alle enige, sier daglig leder Ann Karina Sogge til itromso.no.

- Med god planlegging har det gått overraskende fort. Vi begynte like før helgen og ferdigstiller onsdag. Vi mangler bare en rute for å få brettet komplett, og det blir satt på i ettermiddag, sier hun.

«Det beste i livet er gratis»
Til Nettavisen sier Sogge at huset er mer verdt nå, men kanskje ikke på den måten som folk flest tenker:

- Huset stiger i verdi med sjakkmønster. Det som er verdifullt handler oftest om ting som ikke kan måles i kroner og ører. De viktigste og beste tingene i livet er gratis.

Bymisjonen ønsker å hedre byens kommende sjakk-OL, der spillere og lag fra hele verden møtes i august neste år. Startskuddet går nøyaktig om ett år.

- Dette er vår beskjedne måte å rope hurra for OL på! Det hadde vært utrolig morsomt hvis andre lot seg inspirere av oss, og gjorde det samme. La oss gjøre hele byen rutete, oppfordrer Sogge.

Sjakksjefen jubler
Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson setter stor pris på påfunnet.

- Ja, dette er veldig gøy. Kirkens Bymisjon gjør en viktig jobb for mange i dagliglivet. Det er veldig fint at de leder an byen på denne måten. Jeg gleder meg til å besøke dem, og kanskje ha med en gave, sier Aulin-Jansson til Nettavisen.

Både profesjonelle malere og frivillige har tatt i bruk malerkosten for å gjøre Bymisjonen klar til OL. Kunstverket blir stående til OL er over. Da skal det males i samme farge som de andre veggene.

Det skal ikke være noen organiserte sjakkspillere på huset, men både ansatte, frivillige og gjester spiller sjakk.

- Vi har begynt å tenke på å lage et kurs for folk som har lyst til å lære. Jeg er en sånn en, for eksempel, sier Sogge.

PS! Allerede om snaue to uker er Tromsø i sjakkverdenens søkelys. Da møtes 128 toppspillere i World Cup for å kjempe om retten til en plass i neste VM-finale. Fire nordmenn har fått plass i finaleheatet. Les mer om det her.

GÅ TIL NETTAVISEN SJAKK