Gå til sidens hovedinnhold

- Husarbeid er mer enn gourmetmat på lørdagene

Julie Brodtkorb Voldberg (H) går hardt ut mot den norske mannen.

I dagens VG kritiserer kvinnepolitisk leder i Høyre, Julie Brodtkorb Voldberg, den norske mannen.

- Kvinner må slippe menn til
I fagbladet Samfunnsøkonomen skriver forskere fra Statistisk sentralbyrå at sykefraværet for kvinner har eksplodert de siste 30 årene, mens det blant menn har vært en svak nedgang.

- Det er på tide at den moderne mannen, som nyter pappaperm og som lager gourmetmat på lørdagene, tar mer hverdagsansvar. Kvinner må slippe menn til, mens menn må ønske å ta et større ansvar hjemme. De mangler ikke et gen for vasking, sier Voldberg til avisen.

- Hvorfor kommer du med dette nå rett før landsmøtet?

- I det siste har temaet vært aktuelt fordi sykefraværet til kvinner har økt så drastisk. Da er det ikke utelukkende et samfunnsproblem, men også et spesifikt kvinneproblem, sier Voldberg til Nettavisen.

- For mange krav til kvinnen
- Det er egentlig bare sunn logikk: Det blir for mange krav til kvinner, men vi har også skyld i dette selv, så kvinnen må gå i seg selv: Skal jeg være i 100 prosent jobb, kan jeg ikke både trene og ha full kontroll hjemme, uten at mannen bidrar mer, fortsetter hun.

- Uten mer hjelp hjemme, kan ikke huset se ut som i et interiørblad, bemerker hun.

- Hvordan mener du dette bør påvirke synet på «idealkvinnen» og rollen?

- Det kan jeg ikke si noe om: Hvert individ må selv få bestemme hvordan det vil leve, svarer hun.

- Mine kompiser kjenner seg igjen
- Hvordan tror du menn kommer til å reagere på at de fremstilles som at de kun tar «kremjobbene» hjemme?

- Mine kompiser kjenner seg i alle fall igjen i bildet jeg skisserer. Til de menn som føler at dette er urettferdig kritikk, vil jeg si at dere er idealmenn, som bør komme mer frem i søkelyset, ler hun.

Ifølge Statistisk sentralbyrå gjør fortsatt menn det maskuline hjemmearbeidet, mens kvinner tar så mye som 85 prosent av det man kan anse som feminint husarbeid. Ifølge Voldberg er mennene flinke til å leke med barna, mens kvinnene må gjøre det som er mindre attraktivt.

Ble vraket
Brodtkorb Voldberg ble i starten av februar vraket på Oslo Høyres kommuneliste. Etter dette kom det fram at leder i den konservative studentforening, Mari Mamre, skal ha blitt truet av sjefssekretær i Oslo Høyre Geir Staib til å ikke stemme på Voldberg.

Kommentarer til denne saken