Gå til sidens hovedinnhold

«Husk at du skal dø»

Den påminnelsen får en av Liverpool-stjernene når han ser seg i speilet.

Daniel Agger (24) har en tenkende manns spillestil, noe som fort kan vise seg å bli nøkkelen til Liverpools første ligagull siden 1990, dersom det kommer denne sesongen.

Han har også en kropp prydet med en rekke tatoveringer. På den høyre overarmen har han bildet av en viking med sitatet «Memento Mori» - «Husk at du skal dø». Det tilsynelatende dystre, men egentlig filosofiske budskapet tyder på at dansken ønsker å få det meste ut av den tiden han er i live.

Har vært savnet
Nå håper Liverpool å få det meste ut av Agger også. Det har nemlig vært et problem for manager Rafael Benitez. Siden overgangen fra Brøndby i januar 2006 har dansken bare spilt 53 ligakamper, hovedsakelig fordi han har vært mye skadet.

Sesongen 2007/08 spilte han bare fem ligakamper på grunn av et brudd i foten, noe Benitez mener at kostet klubben en mulighet til å vinne ligaen.

- Vi savnet Agger. Han er en midtstopper, men er god med ballen og også en trussel for motstanderen, sa Benitez den gang.

Forrige sesong ble også delvis spolert av skade for den talentfulle dansken. Denne gang gikk han heller ikke rett inn på laget da han ble frisk, ettersom Martin Skrtel hadde spilt godt og ble foretrukket.

Men slovaken har klare begrensninger og må nok akseptere at Agger som regel blir foretrukket i 2009/10.

Nære på i fjor
Liverpool tok 86 poeng i Premier League forrige sesong. Det ville holdt til gull i seks av de 14 sesongene som er spilt siden den engelske toppserien ble redusert til 20 lag i 1995. I fjor holdt det til andreplass bak Manchester United.

Ambisjonen i Merseysides røde leir er fremdeles å vinne Premier League, selv om det til våren vil være 20 år siden sist det skjedde.

En av klubbens viktigste spillere i gulljakten, blir etter Nettavisens mening nettopp Daniel Agger.

Hvis dansken holder seg skadefri, vil han med sin gode pasningsfot kunne bidra til å redusere savnet etter Xabi Alonso. Vi mener ikke å si at han kan erstatte Alonso - Agger er midtstopper og Alonso er midtbanespiller - som Liverpools playmaker, men gjennom å bruke Agger til å distribuere ballen til mer offensive spillere som Alberto Aquilani og Steven Gerrard, kan savnet av Alonso reduseres.

I fjor, mens Agger var skadet, måtte Alonso som regel helt ned i eget midtforsvar for å hente ballen.

Spørsmålstegnet Aquilani
Alberto Aquilani (25) er kjøpt inn for å erstatte Alonso, men er en betydelig mer offensiv spillertype enn spanjolen. Italieneren har et usedvanlig klokt hode og en eksepsjonell pasningsfot, i tillegg til gode langskudd og en velutviklet målteft.

Dessverre er han også ekstremt skadeforfulgt. I løpet av sine fem år som førstevalg i Roma ble det i snitt bare 20 ligakamper per sesong. 25-åringen reiste til England med skade og går også glipp av sesongstarten.

Overgangssummen på 20 millioner euro pluss bonuser viser likevel at dette er en spiller Rafael Benitez har stor tro på. Aquilani er dessuten fortsatt en ung mann. Dersom Aquilani holder seg unna skader når han først blir kampklar igjen, og i tillegg tar overgangen og tempoøkningen fra Serie A til Premier League raskt, kan Liverpool faktisk komme styrket ut av salget av Xabi Alonso.

Se høydepunkter fra Alberto Aquilanis tid i Roma i videovinduet:

HTML EMBED

Hvis man utelukkende ser på topplagenes førsteellever, er Liverpools like god eller kanskje til og med bedre enn konkurrentenes.

Savner fortsatt kantspill
Utfordringen ligger spillerstallens bredde, som virker svakere enn konkurrentene, og ikke minst i kantspillet, som i flere år nå har vært akilleshælen til Liverpool.

Det fører til at det offensive spillet på dårlige dager tidvis blir forutsigbart og enkelt å forsvare seg mot, spesielt dersom Fernando Torres eller Steven Gerrard er ute av spill på grunn av skader.

Albert Riera bedret litt på situasjonen i fjor, men ikke mer enn at Liverpool mistet poeng i hele 13 ligakamper, hvorav 11 endte uavgjort. Fem av poengdelingene kom som en følge av at Liverpool ikke klarte å score mål. Hvis laget hadde scoret i disse fem kampene, hadde sesongen endt med ligagull. Liverpool var nemlig bare fire poeng bak United i fjor.

Årsaken til Liverpools gode fjorårsssesong var hovedsakelig suksessen i toppkampene. Det ble fire seirer, to uavgjorte og null tap mot Arsenal, Chelsea og Manchester United. Det er 14 poeng til Liverpool og kun to (Arsenal fikk begge) til erkerivalene.

Torres og Gerrard
Det er ekstremt vanskelig å spå hvilke lag som ender hvor i toppen av Premier League. Liverpool ser i Nettavisens øyne ikke spesielt styrket ut i forhold til i fjor.

Xabi Alonso storspilte i Premier League og var en av fjorårets beste spillere, mens Alberto Aquilani sliter med skader og man vet heller ikke hvordan han vil tilpasse seg den engelske fotballen.

Hvis Steven Gerrard og Fernando Torres holder seg skadefrie, blir Liverpool likevel utrolig vanskelig å stoppe. Da kan det like gjerne bli Liverpool som vinner Premier League.

Daniel Agger er i alle fall opptatt av å gripe sjansen. Den påminnelsen får han i speilet hver morgen.

Nettavisens tips: 3.-plass

Se alle Nettavisens tabelltips her.

Kilder: Liverpoolfc.tv, The Guardian, The Mirror, Wikipedia, The Times, The Independent

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken