Denne klare oppfordringen kommer fra forskningsleder Lars-Erik Fiskum i SINTEF Byggforsk til alle som skal på hytta i juleferien.
Da kan du unngå å havne i den lange rekken av hytteeiere som får vannskader i hytta.
Vannskadene på norske hytter slår nemlig alle rekorder i år. Hittil er det meldt om 6316 vannskader på norske hytter, mot 2228 etter samme periode i fjor. Det viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).
Frostskader
Mange av vannskadene skyldes frostsprengte rør i forbindelse med den lange kuldeperioden sist vinter.
- En god del av disse skadene kunne ha vært unngått med litt mer omtanke, mener senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon.
Skremmende
Forsikringsnæringen og SINTEF Byggforsk advarer sammen hytteeierne mot vannskader nå i det kalde været.
Hyttene er særlig utsatt for slike skader. En utvikling som viser nesten tre ganger flere skader fra ett år til et annet er helt spesielt.
Så langt i år er erstatningsutbetalingene fra forsikringsselskapene på 256 millioner kroner, mot 109 millioner kroner etter samme periode i fjor i forbindelse med vannskader på hytter.
Steng av vannet
Et enkelt råd reduserer sannsynligheten for å få vann- og frostskader på hytta:
- For å unngå frostsprengte rør, er det nødvendig å stenge hovedvanntilførselen til hytta, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk.
Han legger til at dette ikke er et mirakelråd for alle fordi moderne hytter har ofte mange tappepunkter og mye sanitærutstyr. Skaderisikoen er derfor stort dersom vannet i rørene fryser til is innvendig og sprenger rørene når den tiner.
Nok varme
Mange hytter står tomme i lange perioder, og det kan lett bli for kaldt for rørene. Dermed fryser vannet, og frosten sprenger rørene.
- Det er viktig å ha på tilstrekkelig varme når man forlater hytta. Hvis vannet fosser ut i hytta, og du ikke besøker den på en stund, kan skadene blir svært omfattende, sier Neverdal.
En grunn til at det ofte blir svært kostbart å utbedre skadene er at norske hytter får stadig bedre standard med mer eksklusive møbler og inventar enn tidligere.
- Hytteskadene står også ofte lenge uten å bli oppdaget. Dette fordyrer også utbedringen, sier Neverdal.
(ANB)