Gå til sidens hovedinnhold

- Hutton tar feil

Den avgåtte BBC-direktøren Greg Dyke er sikker i sin sak om rapporten som slaktet BBC. – Lord Hutton tok helt klart feil, sier Dyke.

Dyke trakk seg torsdag etter at Hutton-kommisjonen hadde hudflettet BBC i en rapport om at den britiske regjeringen bevisst hadde spritet opp et dokument om Iraks ulovlige våpen. BBC har bedt Tony Blair og regjeringen om unnskyldning, men Dyke raser mot konklusjonen i rapporten.

Dyke sier at Lord Hutton «helt klart tar feil» på flere lovtolkningsspørsmål i saken. Han sa videre at ansatte i BBC var sjokkert over at Hutton så saken så svart-hvitt som han gjorde.

Stolte på alle i regjeringen
- Vi visste at vi hadde gjort feil, men vi visste ikke at vi var de eneste, sier Dyke syrlig.

- Det er bemerkelsesverdig hvordan han stolte på dømmekraften til alle i regjeringen og ingen i BBC, sier Dyke til BBC radio.

Da styreformannen i BBC Gavyn Davies trakk seg samme dag som innholdet i rapporten ble kjent, sa Dyke at man ikke «selv kan velge dommer» og at hans avgjørelse må aksepteres.

- Men regjeringen valgte dommer.

- Jeg vil være interessert i å høre hva en del andre juridisk kyndige synes om det. Jeg tror det er helt riktig å si at jeg ikke aksepterer rapporten, sier Dyke.

Hutton-kommisjonen slår fast at anklagen var grunnløs, og går hardt ut mot BBCs ledelse og redaksjonelle rutiner.

Hvitvasking
Flere ledende britiske aviser og kommentatorer har betegnet Huttons rapport som hvitvasking av Blair, og hevdet at BBC hadde mer rett enn galt i sine rapporter.

Både BBCs styreformann Gavyn Davies og øverste leder Greg Dyke trakk seg likevel som følge av kritikken, og den nye ledelsen ga deretter Blair sin uforbeholdne unnskyldning.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?