Gå til sidens hovedinnhold

Hva er det med Hillary?

Forhåndsfavoritt Hillary Clinton oppfattes som en kjølig politiker, og en del av fortida. Derfor sliter Hillary i kampen mot Barack Obama.

Det tror USA-forsker Svein Melby, leder for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.

Onsdag satser Hillary alt på å vinne nominasjonsvalget i New Hampshire. Men meningsmålingene viser at rivalen Obama er i medvind. Dersom New Hampshire også faller for Obamas sjarm, kan det være over og ut for Hillary.

Men hva er grunnen til at velgerne svikter forhåndsfavoritten med lang politisk erfaring?

Svein Melby tror svaret henger er å finne i fortiden.

Ny runde med Clinton
Obama har lyktes i å få samtlige av hans rivaler til å prate om hans valgspråk, som er «endring». Det har fått Hillary på defensiven.

Den første i Bush-familien, George H.W. Bush, kom til makta i 1989. Clinton slo George H.W. Bush i valget 1992, og etter to perioder ble han etterfulgt av sønnen George W. Bush. Det betyr at familiene Bush og Clinton har styrt i landet i 19 år allerede. Dersom Hillary Clinton følger opp med to perioder, vil de to familiene har styrt landet i til sammen 28 år.

- Jeg tror nok det problemet hun sliter mest med i eget parti er at hun oppfattes som en representant for det som har vært, og at vi vil få en ny runde med Clinton. Det blir Clinton-Bush-Clinton. Det låter ikke som endring, men kontinuitet. Det oppfattes som en person som kjemper for gjenvalg snarere enn en person med nye ideer, og på én måte en tredje periode for Clinton. Når tidsånden sier «endring, endring, endring» er dette trøblete, sier Melby.

Han tror velgerne heller ikke har glemt skandalene under Clinton-tiden, som Bills forhold til Monica Lewinsky og eiendomsskandalen Whitewater.

Kjølig person
Som president var Bill Clinton kjent for sine unike evner til å vise empati. Han etablerte kjapt kontakt med alt fra verdensledere til vanlige folk. Melby mener Clinton virker kald og kalkulerende til sammenligning.

- Hun gir også inntrykk av å være en kjølig beregnede politiker som mangler litt personlig evne til kontakt med velgerne. Jeg vet ikke hvor mye jeg vil legge i det, men når du ser de to sammen, ser du hvorfor den ene ble president, og den andre kanskje ikke. Den ene har et naturlig håndlag med folk, og har lett for å kommunisere. Hun virket mer avmålt, og ser ut til å tenke at dette er en del av jobben. Å ha Bill med seg rundt i nominasjonskampen er en risiko i sånn henseende, da man får visualisert hennes svake sider, sier Melby.

- Hva er Hillary uten Bill?
Hillary Clinton bruker i nominasjonskampen Clinton-navnet for alt det er verdt. Amerikanske bloggere har også merket seg at hun på hjemmesidene ikke bruker mellomnavnet Rodham, men legger all fokus på Clinton-navnet.

Ifølge New York Times førte nederlaget i Iowa til en debatt i Hillary-leiren om hvor profilert ektemannen bør være i nominasjonskampen. Barack Obama har også snudd hennes erfaring på hodet og stilt spørsmål ved om hennes fortid som førstedame automatisk gir henne erfaring til å lede landet.

- En del stiller spørsmål ved hennes brede erfaring. Hva hadde hun vært uten Bill Clinton? spør Melby.

Utdatert kulturkriger
Da Bill Clinton ble president, uttalte han at folket ville få «to-for-én» og at Hillary ville ble en ny type førstedame. Selv tråkket hun midt i den amerikanske kulturkampen da hun uttalte at hun ville delta i utformingen av politikken, heller enn å sitte hjemme og «bake småkaker».

Hillary var sentral i utformingen av en ny helsepolitikk i ektemannens første periode. Det endte med nederlag etter sterk motstand i Kongressen.

Melby tror velgerne nå vil se om en leder, som ikke henger fast i den tradisjonelle kulturkampen i USA.

- Jeg tror også det er mange yngre folk blant Demokratene som ønsker å komme videre ut av denne kranglingen mellom 68-ere. Der er en innbitt kulturkamp som har ført til en polarisert debatt i Washington, og som ikke gjør det mulig å ta tak i de store problemene. Det forutsetter samarbeid. Det er en utstrakt oppfatning av at Washington driver spill for egen regning over hodet på folk. Samtidig er det et spørsmål om hun kan vinne valget for Demokratene, dersom hun blir nominert. Det er mange som misliker personen Hillary, sier Melby.

Uansett hva som skjer i New Hampshire, vil ikke Hillary trekke seg fra nominasjonskampen. Hun er ventet å kjempe til det siste for å gi Clinton-familien en ny runde i Det hvite hus.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet