Gå til sidens hovedinnhold

Hva gjør du nå, Anne Migliosi?

Hvor ble det av den italienske jenta som herjet for Norges bronsejenter i håndball-VM i 1986?

Anne Migliosi var det eksotiske innslaget på det norske landslaget som spilte seg inn i alles hjerter under håndball-VM i Nederland i 1986. Norge kom fra det store intet og banket overraskende Øst-Tyskland i bronsefinalen etter en strålende kamp.

Rikskjendiser
Spillere som Cathrine Svendsen, Heidi Sundal, Ingrid Steen, Trine Haltvik, Hanne Hegh, Hanne Hogness og Anne Migliosi ble kjent over hele landet som «bronsejentene». Nærmest over natten ble disse jentene rikskjendiser og allemannseie.

- Det var ingen som hadde regnet med det. Men vi skjønte det da vi kom hjem til Skien, at alle hadde fulgt med på VM på TV. Det var moro å få være med på den oppturen, sier Anne Migliosi (41) til Nettavisen 20 år etter.

Mange husker nok kantspilleren Migliosi godt på grunn av hennes sjarmerende vesen og karakteristiske pannebånd. For ikke å snakke om hennes spesielle etternavn.

«Jeg fikk masse fanbrev. Til og med frierbrev, det er ganske utrolig»

Etternavnet er jo selvfølgelig litt for spesielt til å være norsk. Navnet er italiensk, og det har en veldig naturlig forklaring. Begge foreldrene til Anne er italienske, og bosatte seg i Norge etter noen besøk hos venner i Skien. De har bodd i Norge i rundt 50 år nå.

- Men jeg har nesten all familien min i Italia. Foreldrene mine kommer fra et sted mellom Perugia og Assissi, forteller Migliosi.

Gratis bil
I 2006 tjener de fleste jentene på håndballandslaget gode penger på idretten sin. Slik var det ikke i 1986 - uansett hvor bra man gjorde det i internasjonale mesterskap og uansett hvor gjenkjent man ble på gaten.

- Det økonomiske utbyttet var veldig lite. Vi var en del av Prosjekt '88 og fikk noen prosjektmidler derfra, slik at jeg kunne kjøpe meg fri fra jobben innimellom. Men det var ikke noe man kunne leve av. Vi som var på landslaget fikk jo gratis bil, da, og jeg husker at vi følte oss veldig privilegerte, ler Migliosi, før hun konstaterer:

- Det har nok forandret seg veldig i dag. Og jeg vet ikke om det alltid er like sunt.

- Hva gjør du nå, Anne Migliosi?

- Jeg har jobb, familie og trener noen håndballbarn på 7-8 år. Det er et lag med både gutter og jenter, som sønnen min, Bendik (7), spiller på.

Veteranhåndball
Jobben hun snakker om, er i barnehagen på sykehuset i Telemark. Der har Anne Migliosi, som nå har giftet seg og lagt til etternavnet Taalesen, jobbet i 16 år.

- Jeg har prøvd meg i jobber hvor jeg måtte sitte stille, men da holdt jeg på å klikke, ler Migliosi Taalesen.

Hun holdt håndballen ved like også etter at hun la opp sin aktive karriere, og var inntil for to år siden med på Gjerpens veteranlag. Dette laget bestod stort sett av spillere som var aktive under klubbens storhetstid.

- Gjerpen har hatt et veteranlag med de gamle jentene som Kjerstin Andersen, Siri Eftedal, Hanne Hegh og flere andre, men jeg måtte gi meg for to år siden da jeg fikk prolaps i nakken. Jeg slet allerede med hælen, som jeg opererte mye på slutten av karrieren, og da jeg fikk denne prolapsen i tillegg tenkte jeg at helsa er viktigst. Sjansene for å få en prolaps til, var veldig store, sa legene.

«Nå har vi gått fra håndballklubb til vinklubb»

- Det er veldig leit, for det var veldig moro! Vi er jo blitt nære venner og har fulgt hverandre i alle år og mange av oss har barn på samme alder og ferierer sammen. Men nå har vi gått fra håndballklubb til vinklubb, forteller bronsejenta

Frierbrev
Håndball-VM i Nederland i 1986 er det sterkeste minnet hun sitter igjen med etter karrieren.

- Den tiden med landslaget var en kjempeopplevelse. Vi hadde veldig mange reiser og mye moro sammen, forklarer Migliosi Taalesen, som fikk haugevis med fanbrev da oppstyret og oppmerksomheten i media var på det største.

- Jeg fikk masse fanbrev. Til og med frierbrev, det er ganske utrolig. Folk skrev hva de jobbet med og at jeg kunne møte dem der og der, ler Migliosi.

Hun bruker ikke lenger det velkjente pannebåndet - som vi så henne med i glansdagene - like flittig. Men smilet og humøret er det samme.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris