Knut Knudsen har en særegen og spesiell plass i norsk idrettshistorie.

Foruten OL- og VM-gull i den unorske idretten banesykling, var trønderen den første rytteren i Norge som tjente fulltidspenger på sykkelsetet, og satte med det norske farger på profflister som tradisjonelt sett var «reservert» italienere, franskmenn og belgiere.

Foredrag og sykkelturer
Etter at proffsykkelen ble lagt på hylla i 1981, har Knudsen - mildt sagt - hatt mange jern i ilden.

- Hva gjør du nå, Knut Knudsen?

- Jeg driver egentlig med veldig mye. På vinterstid er jeg foredragsholder og jobber med motivasjonsarbeid overfor norske bedrifter. På sommerstid, derimot, bor og jobber jeg i landsbyen Vasanello i Italia, hvor jeg har bygget opp et forretningskonsept som innebærer at jeg tar imot norske bedrifter som ønsker en langweekend med flotte sykkelopplevelser og italiensk kultur, forteller Knudsen til Nettavisen.

- Da får de sjansen til å «sykle med'n Knut» på den italienske landsbygda, ler han hjertelig.

- I tillegg er jeg medeier i et lite hotell der nede. Jeg bor vel cirka sju måneder i løpet av året i Italia. Det er blitt mitt andre hjem, slår han fast.

Velkjent OL-gull
- Sykkel er med andre ord fortsatt en stor del av livet ditt?

- Å ja, sykkelen er viktig både i jobben og privat. For jeg sykler masse fortsatt. Men kun for å ha det moro og holde meg i form, altså.

- Jeg har ikke syklet i konkurranse siden jeg ga meg i 1981. Har aldri kjørt Trondheim-Oslo, for eksempel. Det blir for langt.

- Blir du fortsatt gjenkjent på gata?

- Ikke så mye nå lenger, men det skjer innimellom. Det er helst folk fra min egen generasjon som vil snakke litt sykkel. Som regel er det OL-gullet som er samtaleemnet, smiler Knudsen.

Og OL-gullet han snakker om, er selvsagt den kjente triumfen på velodromen i München i 1972. I en idrett få - om noen - nordmenn hadde hevdet seg i tidligere, tråkket en ung levangergutt seg helt til topps. En bedrift han gjentok med VM-gull året etter.

- Bedre på landeveien
Men Knudsen gjorde mer enn å sykle fort på bane i løpet av sin lange karriere. At han var en svært suksessrik sykkelproff på landeveien er kanskje ikke så kjent for nordmenn flest, men antagelig en større idrettsmessig prestasjon enn de to velodromgullene.

- Både OL- og VM-gullet var selvfølgelig utrolig morsomt å vinne. Men det var «bare» som amatør. Innen sykkelverdenen den gangen var det kun de profesjonelle som «var noe», og følgelig det vi alle drømte om å bli. Selv om det virket uoppnåelig - spesielt for en nordmann, innrømmer Knudsen.

- Men jeg hadde allerede som liten gutt bestemt meg for å bli en stor syklist. Og da måtte jeg bare bli proff, forteller han.

Et mål unge Knut nådde som 23-åring - den første nordmannen i proffsirkuset noensinne.

Rosa suksess i Giroen
- Jeg fikk et godt tilbud fra Jolly Ceramica etter VM-gullet i 1973, og slo til. Men resultatene uteble dessverre de første sesongene. Foruten etappeseieren i Giro d'Italia i 1975 vant jeg ikke noe særlig før mine siste tre år som proff - det vil si 1979, 80 og 81.

Blant triumfene var sammenlagtseieren i etapperittet Tirreno-Adriatico i 1979 - Knudsens største sykkelbragd, ifølge han selv.

Men også innsatsen i nevnte Giro d'Italia - som pågår for øyeblikket - lar seg høre av. Foruten seks etappeseiere, er han den eneste nordmannen som har båret den rosa ledertrøyen i etapperittet. En bedrift han oppnådde i 1975 og i 1981.

- Den første etappeseieren min kom faktisk den 17.mai 1975 i Fiorano Modenese. Den byen har kun hatt Giro-besøk den ene gangen, men i år skal de faktisk tilbake dit igjen. Den niende etappen har målgang samme sted som jeg vant.

- Det hadde vært utrolig morsomt hvis Thor Hushovd eller Kurt Asle Arvesen hadde vunnet der. Jeg tror etappen kan passe begge to veldig godt. Den er litt kupert, men ikke hardere enn at det kan bli massespurt, mener Knudsen.

Såpe i ansiktet
Knut Knudsen opplevde mye rart i sin innholdsrike karriere på sykkelsetet. Det kanskje merkeligste skjedde under VM på landevei i Barcelona i 1973.

- Jeg lå veldig fint an i et seksmannsbrudd vel fire mil fra mål. Det var veldig varmt den dagen, så vi fikk jevnlig bøtter og flasker med vann helt over oss.

- Så plutselig fikk jeg en svært vaskefat over meg. Først var det deilig og avkjølende, men så oppdaget jeg at det var masse såpe i vannet. Det rant inn i øynene mine, jeg så ingenting og måtte rett og slett bryte, forteller Knudsen.

- Det er noe jeg ler av i dag, men der og da var det ganske bittert. For bruddet gikk faktisk helt inn.

En annen spesiell episode skjedde under VM i Falkenburg 1979. Nok en gang lå Knudsen i front, men ble felt av hendelser utenfor hans umiddelbare kontroll.

Bare tre kilometer før mål hektet han i en av konkurrentene, gikk i bakken og mistet teten. Mange mener Knudsen regelrett ble hindret - med hensikt.

Falt fra VM-gull
Noe hovedpersonen selv har ikke tenkt så mye over.

- Jeg ser ikke hensikten med å dvele for mye over det nå. Det som skjedde, det skjedde. Jeg tror imidlertid at jeg hadde blitt verdensmester den dagen, hvis jeg ikke hadde veltet. For jeg hadde kanskje min beste dag på sykkelen i karrieren, i tillegg var jeg i god form.

- Men - som jeg pleier å si - hadde jeg vært god nok, så hadde jeg også holdt meg på sykkelen den dagen, slår legenden lattermildt fast.