Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) har siden utnevnelsen onsdag blitt kjørt på hvilke kunder hun har hatt hos sin forrige arbeidsgiver First House.

Hun er den første statsråden som går fra PR-byrå til regjering.

- Noe å skjule?
- Har Listhaug noe å skjule? Hvis hun ikke har jobbet for en av matvarekjedene, er det bare å få spørsmålet ut av verden. Vi trenger noen grensedragninger så fort som mulig, sier professor Anders Todal Jenssen ved NTNU til Nettavisen.

Tirsdag går Sps Per Olaf Lundteigen ut i Dagsavisen og krever at hun offentliggjør listen. Han stiller også spørsmål ved om Rema 1000 og Coop sto på Listhaugs kundeliste.

Les mer: Nekter å røpe hvem hun har jobbet for

- Det er absolutt et betimelig spørsmål å stille. Dette er viktig spørsmål å ta opp og få svar på. Vi har ikke vært i denne situasjonen før, sier Todal Jenssen.

- Ut med det!
Hans råd er soleklart:

- Gå ut, Listhaug og vær åpen! Da sparer du masse tid – selv om du kan havne i konflikt med kontrakt med tidligere arbeidsgiver. Departementsråden kan sitte der, lammet, med listen din – men det hjelper ikke hvis de som er part i sakene, ikke får vite om det. Det er ikke av hensyn til jussen – men de som blir berørt av sakene Listhaug skal behandle, at dette er viktig, understreker han.

Som politiker mener Todal Jenssen er helt avhengig av tillit:

- Det vil hefte en usikkerhet ved henne. Man skal unngå å havne i situasjoner hvor den type spørsmål om interessekonflikter blir reist. Hun er helt avhengig av tillit. Hennes situasjon kan bli mye vanskeligere enn det faktisk er grunn til - hvis hun får en mistanke hengende ved seg, mener han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Skikket til å være statsråder
- Hvor viktig mener du det er prinsipielt sett med åpenhet rundt kundeforhold?

- Jeg mener at hvis de ikke kan være åpne om hvem de har jobbet for, er det et stort spørsmål om de i det hele tatt kan være statsråder. Dette handler om interesseforskjeller og -konflikter – la oss si næringsmiddelindustrien/matvarekjedene i forhold til landbruksorganisasjonene og bøndene.

- Hva vil du si til bondeorganisasjonenes innflytelse de siste åtte årene med de rødgrønne ved roret?

- Klart den har vært stor, men det har vært full åpenhet - og det er det sentrale, mener han.

- Habilitetsproblem
- Hva krever en slik situasjon som dette, mener du ?

- Her må det gjøres en opprydding. Grenseoppsetting når det gjelder habilitetsspørsmål, bør kunne ryddes av veien ganske fort, det vil være klokt av statsråden. Denne saken setter på spissen dilemmaet: Har hun identifisert seg med målene til oppdragsgiver? Deler hun oppdragsgivers syn? Er hun lojal overfor oppdragsgiver?

Les Kristin Clemets blogg: First House: Hysteri eller hykleri

Her må Listhaug trå varsomt, mener han:

- Hvis bondeorganisasjonene føler seg tråkket på og makt flyttes til matvarekjeden, blir det lett å beskylde henne for å være partisk. Da får hun et problem.

Professoren mener Listhaug skyver problemene foran seg:

- Hun skyver problemet fra seg – og da kommer det an på hvilken instruks hun har gitt til lovavdelingen. Hva har hun sagt? I så fall får vi bare en tidsforsinkelse. Dessuten - hvis instruksen er, «her er listen – hold kjeft», blir departementsråden bare sittende å bite negler, sier Todal Jenssen.

Listhaug: - Kan komme i habilitetsskvis
Nettavisen spurte Listhaug på Slottsplassen onsdag om noen av matvarekjedene var på hennes liste.

- Jeg ser at jeg kan komme i habilitetskonflikter og har sendt kundelisten til departementsråden. Så vil lovavdelingen i Justisdepartementet bli koblet på, hvis det skulle oppstå tvil, svarte Listhaug Nettavisen da.