Gå til sidens hovedinnhold

Hva hører de på i andre land?

I Irak har man begynt å digge amerikansk country, mens Celine Dion topper i Kenya.

(SIDE2): Lurer du på hva slags musikk de hører på i andre land? Her er kartet som gir deg svaret.

Samler informasjon
Det amerikanske selskapet Gracenote driver verdens største database for informasjon om innholdet på CD-er. Mer enn 80 millioner låter og 6 millioner CD-er fordelt på 80 språk er å finne i arkivet.

Informasjonen har gjort selskapet i stand til å utvikle en lang rekke produkter både for musikkbransje og forbrukere.

Det er eksempelvis Gracenotes metadata som programvaren til iTunes henter når du ripper en CD til mp3-samlingen din og får opp navn på album og låter.

Hardt i øst
Nå har de utviklet et kart som viser hvilke artister som er mest populære i hvilke land, og det er jo ikke fritt for at man lurer på hva folk flest hører på, ja, la oss begynne med Afghanistan.

Ifølge kartet går det faktisk mest i Metallica, Guns NRoses, Red Hot Chili Peppers og Evanescence. I det herjede nabolandet Pakistan er det derimot superstjernen Atif Aslam som topper med Metallica og Linkin Park som sine nærmeste konkurrenter.

Ifølge kartet har den amerikanske invasjonen av Irak tydeligvis hatt innvirkning på lyttervanene i landet. Den erkeamerikanske countrysangeren George Strait havner på andreplass, bare slått av salsaorkesteret El Gran Combo fra Puerto Rico (!).

Lite norsk i Norge
Tar man turen over til det amerikanske kontinent virker den meksikanske rockegruppa Maná å være ganske så populære i Mellom-Amerika. I sør er det imidlertid den guatemalske smørsangeren Ricardo Arjona som regjerer.

I Norge liker man fremdeles best utenlandsk musikk framført av menn. Ikke en eneste norsk artist er inne på lista som herjes av The Beatles, Metallica, Pink Floyd, AC/DC, Bruce Springsteen, U2, Bob Dylan, Iron Maiden, Red Hot Chili Peppers og Iron Maiden.

Beatles over alt
I Sverige derimot ser man ut til å sette pris på sine egne med Lars Winnerbäck og Kent på annen- og tredjeplass bare slått av The Beatles.

Ellers ser det ut til at det er vanskelig å slippe unna artister som The Beatles, Linkin Park, Metallica og AC/DC nærmest uansett hvor man måtte befinne seg i verden.

Sjekk ut det musikalske verdenskartet her!

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua