Gå til sidens hovedinnhold

Hva i all verden er det Krekar-dommeren sier her?

Vet du ikke hva «orskurd» betyr? Fortvil ikke - selv nynorskfolket er i tvil.

«Konklusjonen er ut frå det nemnde at Oslo tingrett sin orskurd av 2. februar 2015 blir gitt oppsettande verknad i medhald av straffeprosesslova § 382 første ledd, til Borgarting lagmannsrett sin orskurd føreligg».

Slik lød tirsdagens kjennelse om at mulla Krekar kan bli i Norge til lagmannsrettens kjennelse foreligger. Kjennelsen er ført i pennen av tingrettsdommer Oddmund Svarteberg på nynorsk.

Leder Marit Aakre Tennø i Noregs Mållag synes det er strålende at det nynorske jus-språket benyttes aktivt i norske domstoler.

Nynorsk jus-språk
- Det er mange som jobber for bruk av nynorsk i jussen. Det finnes mange gode dommere rundt omkring som skriver på nynorsk, og vi har et oppegående juristmållag som har samlinger med jusstudenter, og som oppfordrer til bruk av nynorsk jus-språk. Det finnes også en egen juridisk nynorskordbok, sier Tennø og legger til at blant andre høyesterettsdommer Karl Arne Utgård har skrevet flere høyesterettsdommer på nynorsk. Det betyr mye fordi høyesterettsdommer benyttes til å forstå hvordan lover skal tolkes og anvendes i praksis.

En annen dommer som skriver nynorsk er Oddmund Svarteberg i Oslo tingrett, som har skrevet ukens to Krekar-kjennelser. Svarteberg snakker selv nynorsk og har alltid skrevet dommene på nynorsk. Etter det Nettavisen kjenner til har Svarteberg bare fått én klage på nynorsk-bruken, og det var fra en domfelt.

Svarteberg er tirsdag opptatt i en hovedforhandling og ikke tilgjengelig for kommentar.

Tennø i Noregs Mållag sier at noen også mener at den juridiske nynorsken er mer forståelig for folk flest enn det juridiske bokmålet.

Orskurd
Ett ord, det du ser i innledningen her, kan imidlertid ikke sies å være veldig forståelig for folk flest. selv Tennø i Noregs Mållag må tenke seg om.

- Hva betyr orskurd?

- Ha, ha. Ja, nå må jeg se. Nå er jeg ikke god jurist, men betyr ikke det kjennelse? Jo, det er kjennelse, sier Tennø.

- Det er alltid lett å trekke fram noen ord som ikke er så ofte i bruk, og som derfor fremstår som vanskelig. Men i seg selv er ikke ordet vanskeligere enn andre ord.

- For de som lever i jus-verdenen er dette et vanlig ord, og det finnes en drøss med juridiske ord som er vanskelige å forstå, sier Tennø.

I følge Nynorskordboka kommer ordet «orskurd» fra det norrøne ordet «órskurðr» som betydde «det å skjære ut». I tillegg til den juridiske betydningen, betyr orskurd også «avgjørelse» og «noe som er klippet ut» (fra et blad eller lignende).

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Reklame

Sjekk hva mobilselskapet har gjort med prisene

Kommentarer til denne saken