Gå til sidens hovedinnhold

Hva skjer hvis vi finner liv?

Blir det kaos på Jorden hvis vi finner livstegn på Mars? Forskerne er iallfall forberedt, mener Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard sier at det å finne tegn på livsformer på Mars, vil være det største vitenskapelige gjennombruddet noensinne.

- Det er jo da vi har bevis på at liv kan oppstå andre steder enn på Jorden, og da kan det oppstå hvor som helst. Det åpner for livsformer overalt. Det er det store prinsipielle spørsmålet. Selv den minste bakterie vil si at vår planet ikke er unik og at det kan oppstå liv hvor som helst, sier Ødegaard til Nettavisen.

Trapper opp jakten på liv
Romsonden Phoenix landet på den røde planeten i forrige måned og er allerede godt i gang med å grave opp prøver fra permafrosten på Mars. Hensikten med NASA-prosjektet er å analysere jordprøver for fastslå hvorvidt det har eksistert enkle livsformer på Mars. Ødegård sier at jakten på liv i verdensrommet vil øke betraktelig hvis Phoenix skulle finne tegn til liv.

- Da vil de forsterke studiene av dette og trappe opp letingen etter liv andre steder. I vårt solsystem skal det godt gjøres å finne liv andre steder enn på Mars, men man vil undersøke isen på Europa. Hvis man ikke finner noe her, vil man søke utenfor vårt eget solsystem, sier Ødegård.

- Tror du de vil finne livstegn på Mars?

- Jeg er veldig i tvil. Jeg tror det er femti prosent sjanse for at det har vært liv der, men det er i hvert fall forhold der som kan understøtte livsformer, sier Ødegaard.

Ødegård er derimot overbevist om at det finnes liv der ute et eller annet sted.

- Jeg tror det er liv. Hvis vi ikke finner liv på Mars, så vil man uansett ha ganske mange svar innen 2025, sier Ødegård.

(Artikkelen fortsetter under).

Livsformer på andre planeter strider gjerne imot verdensbildet slik det ble skissert i de gamle religiøse tekstene. Derfor vil mange kanskje stille seg spørsmålet om menneskeheten er klare til å få svar på spørsmålet om det virkelig finnes liv andre steder enn på Jorden.

- Forskerne er det, men om andre mennesker og religiøse er det, vet jeg ikke. Jeg tror likevel at mange religiøse er åpne for det. Det har vært en modningsprosess, sier Ødegaard og sikter til vitenskapens fremgang de siste tiårene.

- Bevis på Guds storhet
Professor i religionshistorie ved Universitetet i Oslo, Sigurd Hjelde, tror et bakteriefunn på Mars vil by på få problemer for det religiøse verdensbildet.

- Skulle det vokse gress på Mars, så tror jeg ikke noen kristne skulle ha noe problem av den grunn - Guds skaperverk er uendelig stort. De vil nok bare ta dette som nok et bevis på Guds storhet og at han har skapt liv andre steder også. Kristendommen har jo vært gjennom såpass mange grunnleggende katastrofer tidligere, med både Darwin og dette her med at jorden går rundt solen og ikke motsatt, sier Hjelde til Nettavisen.

Men han tror imidlertid at funn av menneskelignende vesener på andre planeter vil være vanskelig å svelge for folk flest.

- Vi har jo disse tre verdensreligionene fra Midtøsten; jødedommen, kristendom og islam. De har jo en felles forestilling om at Gud er skaperen, og at mennesket har en særstilling. Problemet skulle komme hvis det skulle vise seg at det fantes mennesker andre steder, men det ville vært vanskelig for oss alle, sier Hjelde.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft

Kommentarer til denne saken