Gå til sidens hovedinnhold

Hva skjer om du faller oppi en vulkan?

En gruppe forskere fikk testet ut utfallet. Se video.

Den britiske vulkaneksperten og biologen dr. Richard Roscoe fikk gjort et enestående filmopptak da han var på feltarbeid i Etiopia i 2002.

Videoen, som har blitt en farsott på Internett, viser en gjenstand som blir sluppet fra vulkantoppen og ned i lavasjøen til den etiopiske vulkanen Erta Ale. Gjenstanden eksploderer idet den penetrerer lavaskorpen.

- Kvitte oss med avfall
En rekke britiske medier skriver at forskerne gjennomførte et eksperiment for å finne ut hva som ville ha skjedd om et menneske falt ned i en vulkan, noe fotografen selv avviser.

- Dette var ikke et eksperiment. Vi var en gruppe forskere som slo leir i nærheten av vulkanen. Vi måtte kvitte oss med noe avfall, og den enkleste måten å gjøre det på, var å kaste det ned i vulkanen, sier dr. Richard Roscoe, som driver nettstedet Photo Volcanica , til Nettavisen.

Den 30 kilo tunge avfallssekken ble sluppet ned fra en høyde på 73 meter.

- Dette var organisk avfall, så det oppsto et eksplosivt lavautbrudd da avfallssekken gikk gjennom skorpen. Mest sannsynlig fordi det var mye vann i avfallssekken.

Det skaper nemlig en eksplosiv effekt når vann kommer i kontakt med lava.

Roscoe slår dermed fast at man ville ha vært ille ute om man hadde falt ned i en vulkan med lavasjø.

- Ja, og det ville trolig ha vært et enda større utbrudd siden menneskekroppen har mer vann i seg enn det var i avfallssekken, sier han.

- Ville ha penetrert skorpen
Roscoe og de andre forskerne antok først at avfallssekken ville bli liggende på overflaten og brenne. En antakelse har vært at et menneske ikke hadde klart å punktere lavaskorpen, og ville ha brent opp på overflaten.

- Men videoen viser imidlertid at ved å falle fra den høyden, så ville et menneske ha penetrert skorpen og dukket under lavaen, forteller Roscoe i videoen.

- På grunn av den store tettheten (til lavaskorpen) så er det generelt ventet at en person ville ha blitt liggende på overflaten. Riktig nok er det mulig å ta en kort spasertur på visse typer lavasjøer om man har på seg profesjonell varmebeskyttende klær, men ikke forsøk dette selv, understreker Roscoe.

Geolog Rune S. Selbekk sier at lavasjøen i den etiopiske vulkanen Erta Ale er forholdsvis uvanlig.

- Dette er en lavsjø som har eksistert overraskende lenge. Det er svært uvanlig med lavasjøer. De fleste vulkaner danner ikke lavasjøer fordi de er aktive i bare noen få dager, kanskje noen måneder, sier geolog ved Naturhistorisk museum, Rune S. Selbekk, til Nettavisen.

- Man blir godt forkullet
Han sier det er fullt mulig å bryte gjennom lavaskorpen ved et eventuelt fall.

- Det er avhengig av hvor tung og massiv det som lander på skorpen er, sier han.

- Hva skjer om et menneske faller ned på skorpen til en lavasjø, Selbekk?

- Nei, det kan skje alt fra at det går veldig bra til at man blir godt forkullet, for å si det sånn. Jeg har en kollega som tråkket i en lavastrøm, og han fikk 3. gradsforbrenning.

- Få dør av lava
Men Selbekk sier det ikke er selve lavaen som krever flest menneskeliv ved et vulkanutbrudd.

- Det er jo folk som har dødd på grunn av vulkanutbrudd, men det er sjeldent de dør av lavastrømmen fordi de stort sett klarer å komme seg unna. Men det som er farlig, er den eksplosive mekanismen med askenedfall som styrter nedover. På Island er det bare en person som har dødd i forbindelse med treff fra en lavastrøm, mens en har dødd på grunn av at han ble truffet av en vulkansk bombe. Mens det i verden er titalls tusen som har dødd på grunn av askenedfall.

- Lavasjøer er egentlig ikke så farlige fordi de er så rolige, sier han.

HTML EMBED
Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken