Den britiske vulkaneksperten og biologen dr. Richard Roscoe fikk gjort et enestående filmopptak da han var på feltarbeid i Etiopia i 2002.
Videoen, som har blitt en farsott på Internett, viser en gjenstand som blir sluppet fra vulkantoppen og ned i lavasjøen til den etiopiske vulkanen Erta Ale. Gjenstanden eksploderer idet den penetrerer lavaskorpen.
- Kvitte oss med avfall
En rekke britiske medier skriver at forskerne gjennomførte et eksperiment for å finne ut hva som ville ha skjedd om et menneske falt ned i en vulkan, noe fotografen selv avviser.
- Dette var ikke et eksperiment. Vi var en gruppe forskere som slo leir i nærheten av vulkanen. Vi måtte kvitte oss med noe avfall, og den enkleste måten å gjøre det på, var å kaste det ned i vulkanen, sier dr. Richard Roscoe, som driver nettstedet Photo Volcanica , til Nettavisen.
Den 30 kilo tunge avfallssekken ble sluppet ned fra en høyde på 73 meter.
- Dette var organisk avfall, så det oppsto et eksplosivt lavautbrudd da avfallssekken gikk gjennom skorpen. Mest sannsynlig fordi det var mye vann i avfallssekken.
Det skaper nemlig en eksplosiv effekt når vann kommer i kontakt med lava.
Roscoe slår dermed fast at man ville ha vært ille ute om man hadde falt ned i en vulkan med lavasjø.
- Ja, og det ville trolig ha vært et enda større utbrudd siden menneskekroppen har mer vann i seg enn det var i avfallssekken, sier han.
- Ville ha penetrert skorpen
Roscoe og de andre forskerne antok først at avfallssekken ville bli liggende på overflaten og brenne. En antakelse har vært at et menneske ikke hadde klart å punktere lavaskorpen, og ville ha brent opp på overflaten.
- Men videoen viser imidlertid at ved å falle fra den høyden, så ville et menneske ha penetrert skorpen og dukket under lavaen, forteller Roscoe i videoen.
- På grunn av den store tettheten (til lavaskorpen) så er det generelt ventet at en person ville ha blitt liggende på overflaten. Riktig nok er det mulig å ta en kort spasertur på visse typer lavasjøer om man har på seg profesjonell varmebeskyttende klær, men ikke forsøk dette selv, understreker Roscoe.
Geolog Rune S. Selbekk sier at lavasjøen i den etiopiske vulkanen Erta Ale er forholdsvis uvanlig.
- Dette er en lavsjø som har eksistert overraskende lenge. Det er svært uvanlig med lavasjøer. De fleste vulkaner danner ikke lavasjøer fordi de er aktive i bare noen få dager, kanskje noen måneder, sier geolog ved Naturhistorisk museum, Rune S. Selbekk, til Nettavisen.
- Man blir godt forkullet
Han sier det er fullt mulig å bryte gjennom lavaskorpen ved et eventuelt fall.
- Det er avhengig av hvor tung og massiv det som lander på skorpen er, sier han.
- Hva skjer om et menneske faller ned på skorpen til en lavasjø, Selbekk?
- Nei, det kan skje alt fra at det går veldig bra til at man blir godt forkullet, for å si det sånn. Jeg har en kollega som tråkket i en lavastrøm, og han fikk 3. gradsforbrenning.
- Få dør av lava
Men Selbekk sier det ikke er selve lavaen som krever flest menneskeliv ved et vulkanutbrudd.
- Det er jo folk som har dødd på grunn av vulkanutbrudd, men det er sjeldent de dør av lavastrømmen fordi de stort sett klarer å komme seg unna. Men det som er farlig, er den eksplosive mekanismen med askenedfall som styrter nedover. På Island er det bare en person som har dødd i forbindelse med treff fra en lavastrøm, mens en har dødd på grunn av at han ble truffet av en vulkansk bombe. Mens det i verden er titalls tusen som har dødd på grunn av askenedfall.
- Lavasjøer er egentlig ikke så farlige fordi de er så rolige, sier han.
