Gå til sidens hovedinnhold

Hva van var gaalt med dette, Louis?

Tim Krul fikk ikke engang sjansen til å bli helt igjen.

NEDERLAND - ARGENTINA 0-0, Argentina videre etter straffer:

Mot Costa Rica ble Tim Krul den store helten da han sikret seier i straffesparkkonkurransen, og Nederland-sjef Louis van Gaal ble hyllet som et taktisk geni.

Mot Argentina fikk han ikke den muligheten.

Van Gaal hadde nemlig byttet ut Robin van Persie som tredjemann, og dermed var det aldri plass til at Krul kunne erstatte Jasper Cillesen.

Cillesen som aldri hadde reddet et straffespark.

Det gjorde han ikke denne kvelden heller.

På benken satt Tim Krul og så at målvaktskollegaen var sjanseløs. Alle argentinske forsøk gikk inn, og da Sergio Romero reddet to nederlandske straffespark kunne de feire en etterlengtet VM-finale hvor Tyskland er motstander.

Det taktiske geniet Louis van Gaal kunne bare spørre seg.

- Hvorfor gjorde jeg ikke bare som forrige gang?

- Krul hadde reddet
I TV 2s studio diskuterte Morten Langli, John Carew og Erik Thorstvedt van Gaals taktiske inngang til ekstraomgangene.

- Det er klart at han har et stort dilemma her, van Gaal. Skal han la van Persie bli på banen, han scorer jo garantert på straffe. Da har han også mulighet til å sette inn Krul, slik han gjorde forrige gang. Ron Vlaar åpnet med et veldig dårlig straffespark, sa Langli.

- Argentina vet at Cillessen er «sild» på straffer, smilte han.

- Jeg er ganske sikker på at Krul hadde reddet to av Argentinas forsøk, fortsatte Carew.

Argentinas landslagssjef Alejandro Sabella var storfornøyd etter at straffekonkurransen var avgjort.

- Det var en stor glede, og det var en veldig tett kamp. Vi hadde muligheten til å avgjøre i ekstraomgangene, men slik er det i VM, sa Argentina-sjef Alejandro Sabella etter at en plass i VM-finalen

- Dette må vi nyte. Sannheten er at det er ren flaks, jeg hadde tro på meg selv, og heldigvis gikk det bra, oppsummerte en kjempeglad keeperhelt Sergio Romero.

Tam omgang
Argentina gikk hardest ut fra start, og viste at de hadde planer om å ta kontroll over kampen. Nederland på sin side fortsatte i samme spor som de har gjort tidligere i mesterskapet, og tillot motstanderen å ha mye ball for å kunne satse på egne kontringsmuligheter.

Beskrivende for den forsiktige åpningen i Sao Paulo, var det da at Argentina kom til kampens første mulighet på dødball.

Sør-amerikanerne ble tildelt frispark like utenfor 16-meteren etter at en frisk Enzo Perez, som erstattet skadde Angel Di Maria, ble taklet av Ron Vlaar.

Lionel Messi steg fram. Argentina forventet et tidlig mål, Nederland fryktet det.

Jasper Cillesen gjorde nemlig jobben på strek, og reddet komfortabelt fra Messi.

Det var Alejandro Sabellas menn som fortsatte kjøret, mens Louis van Gaal så ut til å være komfortabel med å se laget sitt bli spilt lavt.

Halvveis ut i første omgang skulle Argentina få sin andre gode mulighet etter dødball. Ezequiel Lavezzis hjørnespark var perfekt slått og navnebror Garay fikk satte hodet til. Hardt presset av Vlaar gikk avslutningen derimot over mål.

I sterk kontrast til fyrverkeriet som ble servert av Tyskland mot Brasil, var den første omgangen i den andre semifinalen av tamme slaget. Nerve og spenning, ja, men festfotball var det å absolutt ikke.


Usynlig Robben
Nederland har nærmest vært et en-mann-show med Arjen Robben som hoved- og birolleinnehaverså langt i VM. I de første 45 minuttene mot Argentina var han usynlig.

Ifølge statistikkbyrået Opta hadde Bayern-stjernen kun ett eneste pasningsforsøk i den første omgangen.

Heller ikke angrepsmakkerne Robin van Persie eller Wesley Sneijder hadde stort å by på, og nederlenderne kunne derfor anse seg som heldige som ikke lå under ved sidebytte.

Nærmet seg

I likhet med Robben, virket også Lionel Messi mer opptatt av å leke gjemsel enn å spille fotball denne kvelden.

Ledestjernen var brukbart med før pause, men så nærmest ut til å ha blitt igjen i garderoben da lagene kom ut på banen igjen.

Offensivt var det lagkameratene Perez og Lavezzi som sto for det mest konstruktivesom skjedde.

Midtveis i omgangen fikk førstnevnte slått inn i farlig område, hvorpå Higuain ble for liten i duell med Stefan de Vrij, og sjansen rant ut i sanden.

Ting fortsatte å skje i snegletempo inntil Higuain igjen fikk en god mulighet foran mål. Igjen var det Perez som slo inn.

Legget var strålende, men Higuain sviktet nok en gang i avslutningen og sendte ballen på utsiden av nettveggen.

Dommer Cünyet Cakir fra Tyrkia hadde uansett blåst (feilaktig) for offside, og det så ut til at vi skulle få en målløs semifinale.

Gigantmulighet
Det skulle vi også, men i det 91. minutt var det så absolutt ikke størrelsen på sjansen det kom an på.

Wesley Sneijder la igjen ballen til Robben med en slikemyk berøring, som deretter stormet inn i feltet. Akkurat i det han så ut til å skulle få til en avslutning, dukket derimot Javier Mascherano med en livsviktig takling og fikk sendt ballen vekk fra farlig område.

Dermed gikk det hele til ekstraomganger.

Der valgte Nederland-sjef van Gaal å gjøre sitt tredje bytte. Klaas-Jan Huntelaar inn for Robin van Persie, og dermed ut med deres beste straffeskytter. I tillegg satte det en effektiv stopper for en potensielt nytt Tim Krul-mirakel i en straffekonk.

Den andre ekstraomgangen var av det livlige slaget.

Fem minutter før full tid kunne innbytter Rodrigo Palacio blitt den store helten, men alene med Cillesen valgte han å heade ballen på mål. Det var ikke godt nok til scoring.

Straffesparkkonkurranse ventet.

Der tok Ron Vlaar det som egentlig skulle vært Robin van Persies straffespark - og bommet.

Jasper Cillesen klarte ikke å redde sitt første straffespark denne kvelden heller, og dermed er det klart for Tyskland mot Argentina i VM-finalen.

Kommentarer til denne saken