(SIDE2): Lørdag 1. desember, og i dagene rundt, markeres Verdens aidsdag (VAD). Dagen setter søkelys på kampen mot hiv-epidemien både nasjonalt og internasjonalt.

I 2007 og 2008 har World Aids Campaign satt «Leadership» som tema for verdens aidsdag. I Norge er slagordet oversatt til «Ta ansvar» for VAD 2007.

TEST DEG SELV: Svar på spørsmål om hiv/aids her.
(Fredag legger vi ut de korrekte svarene!)

I fjor ble det diagnostisert 276 nye hivsmittede i Norge, 179 menn og 97 kvinner. Dette er en økning fra året før, da det ble registrert 219 nye tilfeller. Årsakene er først og fremst en økning på 60 prosent i diagnostiserte tilfeller blant menn som har sex med menn. Totalt var det per utgangen av 2006 diagnostisert 3.539 hivpositive i Norge.

Mister foreldrene
Om lag 40 millioner mennesker lever med hiv/aids i verden i dag. 13 millioner barn har mistet sine foreldre som følge av epidemien.

Nettavisen/Side2 har besøkt Zambia, et av verdens fattigste land, der hiv/aids er et stort problem. Sykdommen vil fortsette å herje landets økonomi, politikk, kultur og sosiale utvikling i fremtiden. Hiv/aids er nasjonens største problem der 17 prosent av den voksne befolkningen er rammet.

Redd et barn: Klikk her og bli fadder.

(Kilder: HivNorge, fhi.no, Wikipedia)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Fra Zambia: Her kan du lese om noen av skjebnene bak epidemien: