Gå til sidens hovedinnhold

Hvem er denne damen?

Jenter er mer positive til verneplikt enn gutta, viser meningsmåling. Men få vet hva forsvarsministeren heter.

Et overveldende flertall av både menn og kvinner støtter fortsatt verneplikt, viser en undersøkelse AC Nielsen har gjort for Folk og Forsvar.

Åtte av ti svarer ja på spørsmålet om «vi bør beholde verneplikten i Norge». Støtten er markant større blant kvinner (84 prosent) enn blant menn (76 prosent).

KrF-velgere er de ivrigste tilhengerne av verneplikt. 93 prosent av de som ville stemt KrF om det var valg i morgen, sier ja. Bare 26 prosent av RV-velgerne vil ha verneplikt, mens 61 prosent av SV-velgerne sier ja. Ellers ligger støtten på mellom 75 (Sp) og 85 (Frp) prosent.

- Verneplikten er viktig for Forsvaret – både for å rekruttere til videre utdanning og arbeid i Forsvaret hjemme, men også for internasjonale operasjoner, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Nettavisen.

- Verneplikten bidrar også til å styrke båndet mellom Forsvaret og det norske samfunnet, fortsetter hun.

Kristin og Jonas
Forsvarsministeren har flere ganger hevdet at verneplikten må fortsette, og at det også er på tide å vurdere om jentene skal med. På Hamar tirsdag åpner hun sesjonen for jenter født i 1989.

Blant unge under 25 år er 77 prosent positive til fortsatt verneplikt.

Mer urovekkende for Anne-Grete Strøm-Erichsen er kanskje at sju av ti ikke vet hva forsvarsministeren heter. To prosent svarer Kristin Krohn Devold, mens like mange svarer Jonas Gahr Støre.

- Jeg har vært opptatt av å bidra til å skape ro omkring Forsvaret slik at vi kan konsentrere oss om å løse oppgavene våre, sier Strøm-Eichsen.

- Kombinert med at jeg har fire navn og to bindestreker, kan nok dette være noe av forklaringen, legger hun til.

Undersøkelsen er basert på 1000 telefonintervjuer gjennomført i uke sju og åtte.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai