Gå til sidens hovedinnhold

Hvem tar regningen for Gaza-krigen?

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har møtt ofrene for Gaza-krigen. Nå skal han lede giverlandskonferansen og samle penger til gjenoppbyggingen.

Først dro Støre til Gaza og møtte noen av ofrene for Israels krigføring. Søndag kom den norske utenriksministeren til Jerusalem og møtte Israels president Shimon Peres og utenriksminister Tzipi Livni. Støre har blant annet reist kritikk mot Israel for at deres grensevakter nekter nødhjelpsorganisasjonene å reise inn på Gazastripen. Nødhjelpsorganisasjonene sier altfor få forsyninger når fram til Gaza.

Kritiserte grensevakter
- Israel må åpne grenseovergangene slik at nødhjelpen kan komme fram, uttalte Støre til TV 2 på Gazastripen.

Etter besøket på Gazastripen og Jerusalem fortsatte Støre til Egypt og Sharm el-Sheikh. Der skal han mandag lede en stor giverlandskonferanse for gjenoppbyggingen på Gaza. Enkelt sagt er spørsmålet hvordan regningen for Gaza-krigen skal fordeles. Støre avviser at det bare er å sende regningen til Israel. -Det internasjonale samfunn har et ansvar, sier han ifølge NRK. Palestinerne håper å samle 2,8 milliarder dollar til gjenoppbyggingen, melder Reuters.

- Trengs et samlet palestinsk lederskap
- Nå må fokuset ligge på å finne felles og samlende løsninger for gjenoppbyggingen på Gaza, uttalte Støre fredag. Han sier det internasjonale samfunnet må koordinere sine bidrag til Gaza, og at det ikke minst trengs et samlet palestinsk lederskap som kan stå for den gjenoppbyggingen som Norge og andre land ønsker å støtte.

70 land samles
Norge har formannskapet for den internasjonale giverlandsgruppen (AHLC) og skal derfor lede konferansen sammen med Egypt. Sharm el-Sheikh-konferansen vil samle ledere fra 70 land og organisasjoner, herunder USA, EU, FN, Verdensbanken og en rekke arabiske land. Men Hamas er ikke invitert.

USA kaster seg med full tyngde inn i Midtøsten-konflikten igjen, nå med utenriksminister Hillary Clinton, som også kom til Sharm el-Sheikh søndag, ifølge Reuters.

Nekter å bidra via Hamas
Det er ventet at USA vil forplikte seg til å gi 900 millioner dollar under mandagens giverlandskonferanse i Sharm el-Sheikh. Pengene som nå skal samles inn øremerkes gjenreising i Gaza i kjølvannet av Israels militæroffensiv i desember.

Washington vil at pengene skal styrke palestinernes president Mahmoud Abbas og avviser å gi noen bidrag gjennom Hamas, som styrer på Gaza mens Abbas Fatah-gruppering styrer på den okkuperte Vestbredden.

Kommentarer til denne saken