Gå til sidens hovedinnhold

Hvem vant 1,44 milliarder?

Tirsdag kveld vant én person 1,44 milliarder kroner i Euromillions-lotteriet. Nå pågår en febrilsk jakt etter den heldige.

Tidenes største lotto-premie i Europa er et faktum. En enkeltbillett ble tirsdag kveld trukket ut som vinner av jackpotten på svimlende 1,44 milliarder kroner (185 millioner euro).

Billettkjøperen, som sannsynligvis er bosatt i England, har ennå ikke gitt lyd fra seg. Det skriver The Guardian onsdag.

Sannsynligheten for at personen er norsk er svimlende liten. Noe du kan takke takke kulturminister Anniken Huitfeldt for. Hun innførte i fjor en ny lov som forbyr banker å formidle betaling fra Norge til utenlandske pengespilloperatører.

Leter etter vinneren
Ifølge Euromillions operatør Camelot har man ennå ikke klart å identifisere vinneren og flere britiske medier har kastet seg på jakten etter den heldige. "Know the winner? Call us now", skriver storavisen The Sun onsdag morgen.

Etter at det i forrige uke ble klart at jackpotenn hadde nådd rekordnivået sto folk i kø i flere europeiske land for å spille og i perioder ble solgt over tre millioner kuponger i timen.

Siden vinneren ennå er ukjent pågår det hektisk dobbeltsjekking av kuponger over hele Storbritannia i morgentimene onsdag. Vinnertallene er 17, 19, 38, 42, 45 og tilleggstallene 9 og 10.

19 millioner kroner som trøstepremie
Euromillions-lotteriet rekkes to ganger i uken, på tirsdager og fredager. Maksimum premie er satt til 185 millioner euro. Ingen vant jackpotten fredag 8. juli, dermed økte premiepotten for andre- og tredjepremiene.

I gårsdagens trekning vant 11 andre spillere 2,44 millioner euro hver (19 millioner kroner).

Norske spillere ble avvist
Etter at NA24 publiserte en forhåndssak på trekningen fredag prøvde flere lesere å delta i spillet. De fleste ble avvist, noe som henger sammen med forbudet nevnt over. Det er imidlertid mulig å spille online via agenten thelotter.com. Aberet er at du sannsynligvis må befinne deg utenfor for Norge for å ikke få betalingen avvist.

Seniorrådgiver Rune Timberlid i Lotteri- og stiftelsestilsynet forklarer:

- Den nye loven som kom i fjor innebærer et forbud mot betalingsformidling for pengespill som ikke har norsk tillatelse. Dette innebærer blant annet at alle transaksjoner til utlandet som har brukerstedskode 7995 blir stanset av banken din. Lotteritilsynet har ikke inngående kjennskap til lotteriet EuroMillions, men ut i fra det vi har funnet må man være bosatt i et av landene som er med i EuroMillions for å kunne fysisk kjøpe en kupong. Som NA24 skriver ser det ut til at det er mulig å kjøpe lodd via internett selv om landet du bor i ikke er med i EuroMillions.

Åpning i loven
Timberlid minner om at den norske forbudsloven fikk en endring tidligere i år.

- Det er nå åpnet opp for at bankene ikke trenger å avvise betalinger med brukerstedskoden 7995 når betalingen har skjedd fysisk med kortet til stede i bankterminalen i utlandet.

- Kan det norske forbudet omgås dersom man overfører penger til en spillkonto og eller bankkonto i utlandet?

- Det er riktig. Dersom spillselskapet man skal overføre penger til bruker en tredjepartsløsning eller et mellomledd som ikke har koden 7995 vil ikke betalingen bli avvist automatisk, sier Timberlid.

Nytt eurolotteri godkjent av regjeringen
Eurojackpot, et spill som ligner på Euromillions, lanseres snart av Norsk Tipping etter at regjeringen godkjente spillet tidligere i år.

Spillet er et samarbeidsprosjekt mellom spillselskap i en rekke europeiske land som Tyskland, Italia, Nederland, Norge, Danmark og Finland.

Førstepremiepotten er begrenset oppad til 90 millioner euro, adskillig lavere enn maksimumspotten på 185 millioner euro i Euromillions.

I gjennomsnitt antas det at en førstepremie vil bli utbetalt hver tredje til fjerde uke. Norge antas å få en førstepremieutbetaling i gjennomsnitt en gang hvert år eller hvert annet år.

Har du vinnerlykke? Spill Lotto og Viking Lotto på Nettavisen!

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken