Gå til sidens hovedinnhold

- Hver krok av Thailand gjennomsøkes

PHUKET (TV 2 Nettavisen): I jakten på eventuelle gjenglemte nordmenn i Thailand skal hver krok kontrolleres. Samtidig vurderer norsk UD å rykke inn en felles nordisk annonse i de største avisene i landet.

Til tross for at man offisielt har gitt uttrykk for at dem som fremdeles er savnet, trolig er omkommet, gjør nordiske myndigheter i fellesskap et siste forsøk på å avdekke om det fremdeles er flere skadde igjen i katastrofeområdene i Thailand.

- Vi skal gå flere runder for å være sikre på at ingen nordmenn er gjemt bort i en krok, sa ambassadør Ragne Birte Lund under en pressekonferanse i Phuket mandag kveld.

Opprettholder medisinsk beredskap
Selve arbeidet med å sende hjem skadde nordmenn fra Phuket er nå over. Det er fremdeles to nordmenn igjen i Bangkok, og ifølge Sindre Mellesmo, som er leder for alt det medisinske personellet i Phuket, ønsker den ene ikke å reise, mens den andre er for ustabil til å sende hjem med vanlig fly.

- Selv om alle nordmenn er ferdig uttransportert finner vi ingen grunn til å trappe ned vårt nærvær her. Vårt fokus har vært de levende. Nå blir det fokus på de overlevende som fremdeles er her, pårørende og eget personell, sa Mellesmo.

Forsvaret ankom Phuket
Mandag kveld ankom et team med seks tannleger og en psykiater fra Forsvaret til Phuket for å delta i identifiseringsarbeidet av mange tusen døde i regionen.

- Psykiateren er med for å ta seg av oss. Vi har en viss anelse om hva som venter oss ut i fra det vi har sett på fjernsynet hjemme. Vi har ikke deltatt i en lignende operasjon før, men vi er trent i å forta slike obduksjoner, sier sjef for tannlegetjenesten i Forsvarets sanitet, oberstløytnant Jan Vidar Nielsen.

Fra før jobber to norske team på tempelplassen i Khao Lak hvor over 1000 døde ligger samlet. Disse ble mandag evakuert til et annet tempel hvor arbeidsforholdene er betraktelig bedre.

- Det er helt naturlig at forsvaret bidrar med ressurser i en slik situasjon og når det er så store hendelser som dette, sier Nielsen til TV 2 Nettavisen.

Viktig førstehåndstortering
Med seg i bagasjen har forsvarets tannleger digitalt røntgenutstyr. Røntgenbilder av de dødes tenner vil være et viktig hjelpemiddel i identifiseringsarbeidet.

Resultatene fra tannundersøkelsene skal tegnes inn i et standard skjema fra Interpol som senere skal brukes til å sammenligne med tannlegebilder hjemmefra.

- Tenner forvitrer ikke og det tar kortere tid å kartlegge om det er en match med tennene, sammenlignet med DNA. Dette vil en viktig førstehåndssortering, men det blir en endelig sortering når vi har fått svar på DNA-prøvene, sier Nielsen.

Annonse lagt på is
Opprinnelig var det planlagt at en annonse med telefonnummer til hvor savnede eller gjenglemte nordiske personer kan henvende seg skulle komme på trykk i avisene på Phuket og i Bangkok tirsdag.

Pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten ved Utenriksdepartementet opplyser til TV 2 Nettavisen at UD vil vurdere fortløpende hvorvidt det rykkes inn annonser, men at dette ikke gjøres foreløpig.

Trolig ble annonseringen lagt på is fordi listene over savnede etter offentligjøringen mandag har vist seg å inneholde mange navn på personer som er meldt å være i god behold.

Kommentarer til denne saken