Gå til sidens hovedinnhold

- Hvis jeg var moren, ville jeg gjort det samme

Nettavisen har snakket med folk på gata i Rabat om Khalid Skah-saken.

RABAT/OSLO (Nettavisen): Folk på gata i Rabat i Marokko ble torsdag spurt om hva de tenker om at Khalid Skahs to barn ble smuglet til Norge. Men Skah får lite støtte på hjemmebane fra de vi snakket med.

Selv de som mener at Norge har gjort en diplomatisk feil, mener at barna må bo med sin mor. Her er svarene Nettavisens fikk etter å ha pratet med folk på gaten:

Sophia (26), skuespiller:
- Jeg er lei av folk som snakker om Khalid Skah. Vi er et land som ikke burde gi lærdom til andre land. Vi er et land som kidnappet Ben Barka midt på gaten i Paris, og ble aldri holdt ansvarlige for det. Skah er den som startet det hele ved å kidnappe barna sine. Han sier han ønsker barna sine tilbake, men han klarte ikke engang å ta vare på dem.

- Vår utenriksminister bør heller jobbe med andre viktigere saker, som Sahara-konflikten i stedet for å gi leksjoner om menneskerettigheter til Norge, en av de største demokratiene i verden. Han har en rett til å se barna sine, men han er i denne situasjonen fordi han startet den.

- Jeg skal ikke forsvare ham bare fordi han er marokkansk. Jeg tror folk forsvarer ham ut fra ren nasjonalisme. Jeg er lei av Khalid Skah. Han fortjener ikke alle denne medieoppmerksomheten. Norge gjorde en feil ved å ta dem ut av landet, men jeg tror det var berettiget. Han ville ikke la dem se moren sin. Hvis jeg var moren, ville jeg gjort det samme.

Aicha, (64), jobber for veldedig organisasjon:
- Marokkanske barn bør komme tilbake til Marokko, men deres mor har nok sine grunner til å beholde dem hos seg. Uansett så tror jeg barn generelt har det bedre med sine mødre i alle land og kulturer.

- Men det er et problem med religion. Barna er muslimske, og jeg er ikke sikker på at moren vil oppdra dem som muslimer. Det er vanskelig å avgjøre hvem som har rett i denne situasjonen. Hvis det som har kommet fram er sant, at han ikke ville la dem gå ut av huset, synes jeg ikke han er en god far. Jeg mener de bør komme til en slags enighet.

- Jeg tror ikke Norge har gjort noe feil. De har all rett til å beskytte sine borgere. Men jeg mener at ingen land, utenlandske ministere og politikere bør bestemme hva som skal skje med disse to barna. Jeg vet ikke hvorfor de skiltes, men begge foreldrene bør tenke på barna sine og ta hensyn til hva som gjør barna glade.

- Alle bør tenke på barna, før noe annet. Når de blir gamle nok kan de selv bestemme hvem de ønsker å bo hos.

- Jeg håper ikke barnas liv blir ødelagt av dette. Hvis jeg skulle bestemt, ville jeg latt barna bli i Norge, og at han kunne få lov til å besøke dem der. Jeg er ikke i tvil om at de er lykkeligere i Norge. Jeg tror det er problemet med par fra ulike land. Folk er fornøyde og alt er bra, men så oppstår problemer som dette.

Jamal, (39) journalist:
- Jeg mener det virkelige problemet som er noe å snakke om, ikke er hva Skah har gjort med sine barn, men den diplomatiske feilen Norge har gjort. De har krenket Marokkos suverenitet. De hadde absolutt ingen rett til å ta disse barna uten tillatelse, og å hjelpe dem med å rømme til Norge. Jeg tror de har gjort en stor diplomatisk feil, og de bør holdes ansvarlig for det. Jeg mener Norges metoder ikke var demokratiske.

Jules (20), student:
- Jeg synes det er opprørende at Norge opererer på Marokkansk jord som om det var deres eget land. Det er på en måte å si til Marokko at dere ikke er suverene i deres eget land. Men når det gjelder omsorgen, så mener jeg barna bør bo i Norge med moren sin. Jeg er ikke sikker på om Skah er egnet til å ha omsorgen for dem.

Leila (27), psykolog:
- Norge kan ha gjort en diplomatisk feil. Men jeg synes det faktisk er veldig interessant og modig. Jeg tror det kan oppfattes som et angrep.

- Norge burde ha forhandlet med den marokkanske regjeringen. Marokko føler nok at lovene her i landet burde ha blitt fulgt. Jeg er på barnas side, og synes de burde fått lov til å bestemme hvem de ønsker å bo sammen med. Spørsmålet bør stilles til dem.

- Vi kan ikke fortsette å ta barna fram og tilbake mellom de to landene. Jeg er ikke sikker på om det er mulig med et kompromiss. Jeg ser ikke dette som et stort diplomatisk problem, dette er en privatsak. Det virker som om barna ønsker å være sammen med sin mor. De er gamle nok til å avgjøre det selv. Det er så enkelt som det.

Fatiha (57) lærer:
- Jeg har hørt veldig dårlige ting om Skahs personlighet. Det er derfor veldig vanskelig for meg å gi en rettferdig vurdering av saken. Jeg er sikker på at det er vanskelig for en far å leve uten barna sine, men samtidig må kona ha gode grunner til å holde barna unna ham.

- Jeg fordømmer det Norge har gjort. De burde ikke ha hjulpet barna med å flykte fra landet. Det er en veldig kinkig situasjon. Jeg ville ikke vært dommeren som skal avgjøre denne saken.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken