Gå til sidens hovedinnhold

Hvite netter i Oslo

Velkommen til Odeon-toalettet. Her står nyrike, kjendiser og golddiggere i kø for å sniffe kokain. Les den avslørende rapporten.

HEGDEHAUGSVEIEN (Nettavisen): Lyden av kredittkortet som hakkes mot toalettlokket levner liten tvil om hva som foregår i båsen foran oss.

Like etterpå knitrer det i en seddel som rulles.

Og med et snørrete «sniff» trekker den blåskjortekledde mannen i midten av 20-åra i seg pulveret han nettopp har lagt på toalettsetet. Han reiser seg opp fra huk, spyler ned og setter opp igjen toalettsetet.

Fornøyd går han ut av båsen, og blunker lurt. Lykkelig utvitende om at det er Nettavisen han blunker til.

Jetset i Oslo
Han sjekker seg selv i speilet. Fjerner noen fragmenter av hvitt pulver under nesetippen. Stryker håret glatt bakover. Smiler til seg selv, åpner en ekstra knapp i den lyseblå skjorta for å blotte litt mer av brystkassa, og går selvsikkert tilbake til bordet på restaurantterrassen.

Etter å ha håndhilst på en av kompisene, som han har sittet sammen med i over to timer, reiser kompisen seg opp og forsvinner mot toalettet. Trolig i samme ærend.

Nei, dette er ikke L.A. eller London. Velkommen til Hegdehaugsveien på Oslos beste vestkant, nærmere bestemt Odeon, selve rosinen i pølsa blant Oslos trendy utesteder.

Sniffer åpenlyst
Her vanker de aller største kjendisene i Norge, både innenfor scene, idrett, TV, politikk og finans. Og selvsagt kjendisjournalister, narkolangere, prostituerte og golddiggere.

Og «alle» vet det, selv om de ikke snakker om det: Her snortes det kokain. Mye kokain. Og de gjør det så åpenlyst at Nettavisens team ble øyenvitner til heftig bruk etter å ha vært i lokalet i 20 minutter.

Diskresjonen forsvinner like fort som fornuften når pulverets effekt når sentralnervesystemet.

Odeon-eier Aron Natvig reagerer sterkt på at kokain brukes på utestedet. Les hele hans svar på kokain-rapporten her

8000 doser daglig
- Du må ta det nå, for om et kvarter er det stappfullt her, roper en ung svenske til kompisen sin på toalettet. Og rekker over noe som er inntullet i toalettpapir. Kompisen gliser og går inn på en bås. Gjennom den fire centimeter brede glipen mellom veggen og toalettdøra har gjestene ved pissoaret orkesterplass til begivenheten.

Etter kort tid høres et grådig «sniff».

Tester fra kloakken viser at det sniffes 8.000 brukerdoser daglig i Oslo.

I Oslo brukes det om lag 350 kilo kokain i året, ifølge en forskningsrapport fra Niva. Det innebærer at osloborgerne trekker mellom 300-400 millioner kroner opp gjennom nesa i år. Vi har mer penger enn noensinne, og vi bruker mer penger enn noensinne.

Jappebølge
- Nordmenn har for mye penger. Og altfor mange velger å bruke disse pengene på kokain, sier sjef for organisert krim-enheten ved oslopolitiet, Iver Stensrud, til Nettavisen.

Les hele intervjuet: - Kokain ikke bare for eliten

Det er en ny jappebølge i Norge. Enkelte av oss har faktisk så god råd, at vi kan svi av 24.000 kroner på én flaske champagne på Odeon. Det er nemlig prisen for en flaske Dom Perignon Jeroboam 1995.

Da blir 1000 kroner for et gram kokain for småpenger å regne. Toalettlokkene på Odeon er ripete og slitt etter langvarig eksponering for de etsende komponentene i kokain.

Av de tre stikkprøvene som Nettavisen gjorde på toalettlokkene på herretoalettet, fant vi pulverrester samtlige ganger.

Pulver-nettverk
- Jeg tror du kan sitte på Facebook, Underskog og MySpace så lenge du vil du vil. Men champagne og kokain vil alltid være de beste nettverksbyggerne for elitemiljøer, sa den profilerte VG-journalisten Camilla Bjørn til LørdagsMagasinet på TV 2 forrige lørdag.

Les saken: - Kokain er nettverksbygger

Bjørn er ifølge seg selv sjelden på Odeon, men kom innom tirsdag kveld etter å ha vært på en butikklansering med kollegaer. Nå er hun bortom bordet vårt innerst i lokalet for å hilse på.

Camilla Bjørn nipper til et glass hvitvin mens hun skuer utover klientellet. VG-journalisten rister på hodet når hun få øye på et bord der to kjendismeklere underholder et knippe svært unge jenter med drinker.

- For en gjeng, ler Bjørn. Før hun fortsetter:

- Her er det vestkantfolk, gangstere, kjendiser, golddiggere og nyrike på kryss og tvers. Og fellesnevneren for sosialiseringen mellom disse forskjellige miljøene er jo som oftest kokain. Det er det ingen tvil om, man ser det med en gang, sier Bjørn.

Misunnelse og stressa blikk
Så ser hun noen kjente i baren, og gjør det «alle» gjør på Odeon: Vinker, hilser, klemmer, kysser litt overdrevent på kinnet - og pleier nettverket av kjendiser, innflytelsesrike meklere og velbemidlede menn med det beryktede svarte Visa-kortet (PS: «by invitation only») med ubegrenset kreditt og 24-timers hotline som ordner alt fra jetfly til ballonger.

«Selvsagt har jeg snortet kokain på Odeon! Når jeg gjorde det sist? Forrige gang jeg var der, vel.»

Utelivsprofil til Nettavisen

Vi har vært flue på veggen på turbotirsdagen i drøye tre timer når stemningen virkelig begynner å ta av.

En kilde i Oslos uteliv nikker og hilser. Og legger ikke skjul på misunnelsen: - Hvordan klarte dere å få bord på en tirsdag? sier han foraktfullt.

Her er nemlig gjestelista svært eksklusiv, og du bør helst «være noen» for å få bord. Eller som oss; ha en grådig porsjon flaks.

I likhet med utelivsprofilen, som aldri har lagt skjul på at han er glad i det han omtaler som «søramerikas frukter», drar vi kjensel på flere personer som har vært involvert i narkotikasaker i Oslo tingrett.

Graver gull
En ung kvinne, som står med Louis Vuitton-veske og Gucci-sko i baren på Odeon, satt for få år siden tiltalt for smugling av kokain fra Sør-Amerika til Norge. I retten gråt hun, og hevdet seg lurt til å smugle narkotika. Nå, derimot, ler hun mens hun stryker en finanskjendis i midten av 40-åra på låret.

I en annen del av utestedet kretser flere av jentene som ifølge Dagens Næringsliv tilhører kretsen av såkalte «golddiggere» rundt et bord med høyrøstede og solariumsbrune gutter som svir av astronomiske summer på champagne. To av guttene som sitter ved bordet, utvekslet tidligere på kvelden pulverpose på do - foran nesa på Nettavisen.

- Alle gjør det
- Selvsagt har jeg snortet kokain på Odeon! Når jeg gjorde det sist? Forrige gang jeg var der, vel, sier en av Nettavisens kilder.

Hun er i slutten av 20-åra, og var tidligere aktiv ungdomspolitiker. Nå har hun en profilert og ansvarsfull jobb, og tar seg gjerne en stripe med jevne mellomrom.

- Hvem gjør vel ikke det, da? ler hun.

Travle dager
Dagen etter turbotirsdagen er «Roger» strålende fornøyd. Han har sovet til langt på dag, narkolangeren hadde en hektisk natt på «jobb».

- Jeg drikker aldri på tirsdagene om sommeren, da er det så mye business i Hegdehaugsveien. Det er ikke få ganger jeg har gjort leveranser til Odeon-folk, flirer «Roger» til Nettavisen.

Han dealer aldri narkotika inne på utestedene, men møter kundene like i nærheten av der de er på fest.

- Folkene snorter så jævlig åpenlyst på utestedene nå, så jeg vil ikke bli sett sammen med kundene. Da får jeg bare purken på nakken, forteller «Roger».

Kjendiser på kundelista
Han smiler bare bredt når han blir spurt om han har gode dager. Han forteller imidlertid at han ikke klarer å møte etterspørselen.

- «Alle» skal jo ha nå. Jeg føler meg populær, ler han.

Til Nettavisen avslører langeren navn på en rekke profilerte kunder. Idrettskjendis som kjøpte fem gram tre dager før han skulle konkurrere. TV-kjendis som måtte få levert et gram nedenfor kontoret ved lunsjtider. Finanstopp som skulle ha ti gram (og krevde rabatt) for å spandere på kompiser på Odeon.

- Sladderpressen ville betalt fett for å overta mobilen min, blunker han.

«Folk snorter så jævlig åpenlyst på utestedene nå, at jeg ikke vil bli sett sammen med kundene. Da får jeg bare purken på nakken.»

Kokain-langer til Nettavisen

Lukkede nettverk
«Roger» hevder selv han kun har toppfolk som kunder.

- De har så mye å tape på å avsløre meg, at de holder kjeft. Så jeg har en begrenset kundemasse. Begrenset - men kjøpesterk, gliser han.

Tilbake på Odeon på elitens turbotirsdag har klokka bikket over midnatt. Det som måtte ha vært av sjenanse tidligere på kvelden, er for lengst druknet i champagne, gin tonics og striper med hvitt pulver.

Det er tettpakket med folk både ute og inne, og ved inngangen begynner køen å bli lang. De mest iherdige er villige til å stå flere timer i kø for å komme inn til eliten.

Kveldens siste stripe
Kjendisfaktoren er etter hvert blitt høy. På jentetoalettet strammes push up’ene mens nesene pusses på rekke og rad. Pupillene vitner om at det ikke er bjørkepollen som er årsaken til de rennende nesene.

På et av nabobordene prøver en C-kjendis fra artistmiljøet i Oslo å holde kokainnervene under kontroll mens venninna er ute og tråler i lokalet. Den kvinnelige artisten tørker nesa gjentatte ganger. Kikker seg nervøst rundt og klør seg intenst på kneet. Pupillene er som tinntallerkener.

- Det kjipe med «cola» er nedturen, det er derfor jeg ikke bruker det selv, konstaterer «Roger» lakonisk.

- Kokain bygger nettverk, gjentar Camilla Bjørn hoderystende.

- Skynd deg å ta en stripe før køen blir så lang, sier stemmen fra toalettbåsen.

Snart er champagneflaskene tomme, og eliten drar hjem. Det har vært en helt normal tirsdag på Oslo vest.