(Fredriksstad Blad): Deretter skal hvitløk-mafiaen som de to britene er en del av ha spredd 59 lastebillass med hvitløk verdt rundt 100 millioner kroner til sju EU-land, uten at bakmennene har satt sin fot i Norge.

Bare i skatter og avgifter som på denne måten er unndratt, er den svenske staten svindlet for rundt 20 milllioner kroner, mener svenske påtalemyndigheter, i følge avisen Bohusläningen.

Via Rotterdam
Aktor i saken, Thomas Ahlstrand, mener de store hvitløkmengdene i løpet av 2009 og 2010 er smuglet fra Kina til Rotterdam med båt, og deretter videre til Norge.

Der skal de to britene ha drevet et firma i flere år, men de to britiske statsborgerne skal hele tiden ha administrert sin hvitløkvirsomhet fra utlandet.

De to nekter befatning med saken, men er i Uddevalla tingrett tiltalt for smugling av 1.287 tonn hvitløk.

- Forbrytelsen går ut på at det er mye billigere å ta inn hvitløk til Norge enn til EU, forklarer aktor Thomas Ahlstrand til Bohusläningen.

Tross merkostnader ved å betale avgifter ved grensen i Norge, sparer hvitløks-mafiaen store penger ved å frakte hvitløken denne omveien helt fra Kina – fordi importavgiftene er betydelig større i EU.

59 lastebiler
Opprullingen av saken begynte med en lastebil, som i 2010 ble stanset av tollerne på svensk side av grensen.

Denne lastebilsjåføren ble senere dømt for brudd på tollbestemmelsene.

I samarbeid med tjenestemenn fra flere land, mener svensk politi nå å kunne kople de to britene i 30-årene til 59 lastebil-lass med hvitløk – som skal være fraktet over grensen fra Norge og til Sverige, og deretter til sju europeiske land.

Av tiltalen fremgår det at et selskap registrert på Kypros har betalt både den kinesiske hvitløksleverandøren og det norske selskapet som mottok lasten fra Rotterdam.

Svensk politi mener at mange fler er involvert i hvitløk-smuglingen, men har foreløpig bare klart å reise tiltale mot to personer.

Nekter straffskyld
De to britene ble allerede i fjor etterlyst av politiet. De befinner seg i øyeblikket i Storbritannia, og de nekter straffskyld og befatning med saken, opplyser politiet.

Svensk påtalemyndigheter har satt av fire dager til rettssaken, men vil i første omgang ikke begjære de to utlevert til Sverige.

– Vi håper de møter frivillig, sier aktor Thomas Ahlstrand.

Bestemt dato for rettssaken er derfor ennå ikke berammet.

Da f-b.no skrev om jakten på de to britene i fjor, ble virksomheten de er en del av beskrevet som svært lukrati

- Dette er en svært omfattende smugling. Det er er store penger og lønnsom virksomhet, sa Thomas Ahlstrand.

Les flere saker fra F-b.no her