Vi tok turen til Sognsvann i Nordmarka, og de eneste som hadde våget seg uti var lille Peder på 16 måneder og mammaen Ann-Charlot.

- Det er første gangen han er her, for han kan ikke gå helt, bare noen få skritt. Men han elsker å bade, sier Ann-Charlot, mammaen til Peder, til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Men selv om det er en relativt varm sommerdag i Nordmarka, så er det ikke så mange som har tatt turen dit.

- Jeg er overrasket over at det ikke er flere her. Det er ikke så varmt i vannet, men det er ikke kaldt heller, sier Ann-Charlot.

Friluftsetaten i Oslo kommune måler badetemperaturene mandag, onsdag og fredag hele sommeren. Mandag var temperaturen 17 grader i Sognsvann.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

HTML EMBED

Sjekk badetempen i Oslo her

Badevannskvalitet
I Oslo-området er det stort sett god kvalitet på badevannene. De eneste unntakene er ved bekken på Ingierstrand og Bekkensten. Helse- og velferdsetaten fraråder bading ved disse stedene fordi badevannskvaliteten der er så varierende.

Blir du fort solbrent? Sjekk UV-varselet her

Stort sett alle badestedene i Bergen kommune har godt badevann. Lønningshavn, Mjølkevika, Kyrkjetangen, Kalvtrevika og Holmen har sårbart badevann. Men helsemyndighetene ser vanligvis ingen betenkeligheter med å bade ved disse stedene. Helleneset har 17,2 grader i badevannet tirsdag.

Prøvene av badestendene i Trondheim kommune ble foretatt i 9. og 10. juli. De viser utmerket kvalitet alle steder. Korsvika har 13,2 grader i vannet tirsdag, mens Devlebukta måler 15,2 grader.

I Kristiansand kommune ble det foretatt prøver av badevannskvaliteten 15. juli. Også her er det utmerket kvalitet ved alle badestedene. Hamresanden måler 17 badegrader tirsdag.

I Alta kommune ble også alle prøvene tatt 15. juli, og også her er det utmerket badevannskvalitet. Skogvannet målte hele 19,4 grader den 15. juli.

Sol i en måned
Den 23. juli, altså onsdag, begynner hundedagene. Skal vi tro gammel folketro, så fortsetter det været en har ved inngangen til hundedagene i en hel måned.

MOBIL: Følg været på WAP
Supersøk:Sjekk været der du bor

Statsmeteorolog John Smiths ved Meteorologisk institutt tror det kan være noe i denne folketroen.

- Den værtypen som setter seg nå i slutten av juli, har en tendens til å vare i tre-fire uker framover. Dette skjer tilstrekkelig ofte til at det har blitt et troverdig værmerke ut av det, sier Smiths til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Men meteorolog Beathe Tveita ved Storm Weather Center er ikke like sikker.

- Jeg håper det stemmer, men jeg har ikke hørt om denne overtroen. Vi har en bok liggende her vi og, sier Tveita til Nettavisen.

Selv om hun ikke vil lene seg helt på det kollegaen i Meteorologisk institutt sier, så er hun åpen for at vi kan beholde finværet i Sør-Norge i flere uker fremover.

- Vi ser at det holder seg fram til helgen og i starten på neste uke, altså så langt prognosen viser, så det kan jo ligge noe i det. Starten på august har jo vært fin de siste årene, så vi kan jo håpe på det i år også. Så da kan det jo vare en stund, men en hel måned er veldig lenge, sier Tveita.

Allergisk? Sjekk pollenvarselet her.

Trygt med blåskjell
Det er stort sett trygt å spise blåskjell nå, og bare noen få steder bør du spise med måte eller unngå sommerfristelsen.

Over hele Sør- og Østlandet er det trygt å spise blåskjell, men i Rogaland bør du være mer forsiktig.

Målingen fra Gjesdal i Midt-Rogaland ved fangststedet Urdgil viser at du bør du spise med måte. Ifølge matportalen vil det si mellom 15-20 mellomstore skjell.

I Ullensvang i Hardanger og Voss ved uttakstedet Kaland, ved Olderøya i Bjugn i Fosen, Gjølshammaren i Bremanger i Nordfjord, Vemmelsvik i Vågsøy i Nordfjord, Eltoftstranda/Bjørnsand i Lofoten, Vikelandsbukta ved Harstad og Kvæfjord i Sør-Troms, Brunøya i Harstad i Sør-Troms og Kjempebakken i Nordreisa i Nord-Troms bør du ikke spise skjellene.

Se oversikten her

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag