Gå til sidens hovedinnhold

- Hvor er Sudan-pengene?

- Hvor blir det av pengene som verdenssamfunnet har lovet Sør-Sudan? undrer Sudans helseminister Tabita Sjokai.

Tirsdag møtte helseminister Tabita Sjokai sin norske kollega Sylvia Brustad. Senere på dagen sto et møte med utviklingsminister Erik Solheim for tur.

Sjokai er skuffet over at bare en brøkdel av de nærmere 30 milliarder kronene som ble lovt under giverlandsmøtet i Oslo i fjor har nådd Sør-Sudan. Tirsdag tok hun saken opp med Solheim.

- Norge ledet giverlandsmøtet i Oslo. Folk i Sør-Sudan venter og venter på at pengene skal komme og at levekårene skal ble bedre etter at fredsavtalen kom på plass. Folk trenger veier, skoler, helsetjenester og arbeidsplasser. Dessverre har giverlandene mye byråkrati, som hindrer pengene i å komme raskere, sier Tabita Sjokai.

4.5 milliarder dollar skal brukes for å gjennomføre fredsavtalen som ble undertegnet i januar 2004 mellom regjeringen og opprørsgeriljaen SPLA i Sør-Sudan.

Tabita Sjokai var svært fornøyd etter møtet med Sylvia Brustad.

- Det var interessant møte. Vi fikk løfte om å få brukt medisinsk utstyr fra Norge som vi får sendt til Sør-Sudan snart, sier Tabita til TV 2 Nettavisen.

Onsdag reiser hun til Bergen. Der skal hun diskutere planer om å bygge et sykehus til 300 millioner kroner i Sør-Sudan. Sykehuset skal oppkalles etter den avdøde geriljalederen og visepresidenten John Garang.

- Han brukte mye av livet sitt på å skape fred for Sør-Sudan. Norge har engasjert seg i prosjektet, og vi håper byggingen kan starte snart, sier Tabita Sjokai til TV 2 Nettavisen

Kommentarer til denne saken