Avtalen om økonomisk krisehjelp til Kypros kan bli endret i siste liten, ifølge en regjeringskilde. Myndighetene vurderer å hente mindre penger fra vanlige folks bankkontoer. Det melder NTB mandag.

Kypros' regjering og kreditorer vurderer å reforhandle betingelsene for krisehjelpen som skal redde bankene på øya fra kollaps.

I utgangspunktet skal småsparerne tvinges til å betale 6,7 prosent av pengene de har på konto, for å hjelpe bankene. Men det diskuteres om avgiften bør være mindre, ifølge en kilde med god kjennskap til forhandlingene.

Etter at det opprinnelige forslaget utløste raseri og fortvilelse blant innbyggerne på Kypros, er det blitt foreslått å senke avgiften til 3 prosent for innskudd mindre enn 100.000 euro.

Det betyr imidlertid at avgiften må økes fra 9,9 til 12,5 prosent for innskudd over 100.000 euro.

Utsatt avstemning
En talsmann for EUs økonomikommissær Olli Rehn sier kommisjonen ikke har noe imot en slik løsning så lenge den støttes av myndighetene på øya.

– Da vil kommisjonen være rede til å anbefale at eurolandene godkjenner avtalen, sier talsmannen.

Nasjonalforsamlingen på Kypros skulle egentlig stemme over den svært kontroversielle bankskatten søndag, men avstemningen er blitt utsatt til mandag.

Desperate kyprioter har forsøkt å ta ut så mye penger som mulig fra minibanker, i håp om å redde innskuddene sine. De fleste minibankene ble tømt i løpet av kort tid lørdag.

– Mange land har større økonomiske problemer enn Kypros. Hvorfor gjør de dette bare mot oss, spør tannlege Andreas Hadgigeorghiou i hovedstaden Nikosia.

Den opprinnelige avtalen
Det var i løpet av helgen at at finansministrene i euroområdet ble enige om en redningspakke på 10 milliarder euro til Kypros, eller 55 prosent av landets BNP. Siden mye av grunnen til at Kypros nå står på randen av ruin er store tap i banksektoren, har europeiske politikere forlangt at kypriotiske politikere skal gå med på en engangsskatt på innskudd. Det skriver DNB Markets i en morgenrapport mandag.

For innskudd over 100 000 euro beløper skatten seg til 9,9 prosent, og 6,7 prosent under dette. Det skal bidra med 5,8 milliarder euro. I tillegg skal selskapsskatten økes med 2,5 prosentpoeng til 1,25 prosent.

Presidenten på Kypros skal ha gått med på dette, men presset fra finansministrene i euroområdet og ECB skal ha vært intenst. En nødvendig ratifisering av de nye lovene i parlamentet er utsatt fra søndag til mandag, men er nødt til å være på plass før kypriotiske banker åpner på tirsdag etter en feriedag på mandag. I følge president Anastasiades vil ECB stoppe tilførselen av likviditet til en av landets banker på tirsdag dersom ikke en hjelpepakke kom på plass.

Euroen svekket seg umiddelbart da de asiatiske markedene åpnet i går, og det er ventet at rentene på andre europeiske lands statsgjeld vil stige når disse markedene åpner.

- Dette blir testen på om ECBs lovnad om ubegrensede kjøp av statspapirer og de tiltakene som gjennomføres i de andre utsatte eurolandene er nok til å berolige markedene, for kravene blir av mange oppfattet som svært strenge. Og skulle det bidra til at innskytere i banker i de perifere eurolandene frykter at det samme i fremtiden kan komme til å skje med deres innskudd, vil vi trolig se en eskalering av krisen, med kapitalflukt, svekkede bankbalanser, høyere statsrenter, svakere euro og jakt på trygge havner, skriver DNB Markets.

Mer fra Nettavisen: