Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor rømte han ikke?

Kidnappede Shawn Hornbeck hadde mange sjanser til å rømme under fangenskapet.

I løpet av de over fire årene Shawn Hornbeck levde i fangenskap, hadde han mange muligheter til å rømme. Hvorfor gjorde han så ikke det?

Må ha sett savnet-plakatene
Shawn Hornbeck levde hos kidnapperen Michael Devlin fra han var 11 til han var 15 år. I løpet av denne tiden fikk han både sykle og bevege seg utendørs alene. Han må ha sett savnet-plakater med sitt eget bilde på under noen av disse utfluktene, mener Associated Press.

Shawn ble også etterlatt alene store deler av tiden i leiligheten mens Devlin var på jobb i pizzarestauranten, eller i begravelsesbyrået hvor han besvarte telefonen to netter i uken.

Innbyggerne i Shawns hjemby Richwoods har reagert med sjokk etter hvert som det har kommet frem hvor mye kontakt med utenomverdenen gutten har hatt de årene han har vært forsvunnet.

- Feil å dømme
Eksperter på psykisk helse mener Shawn har blitt holdt tilbake av psykisk terror som gjorde at kidnapperen dominerte den unge gutten fullstendig.

- Jeg mener det er en stor feil å dømme dette barnet. Uansett hva han gjorde for å holde seg i livet underveis, fortjener han ros for det, sier psykologiprofessor Terri Weaver ved Saint Louis University til nyhetsbyrået.

Ifølge Weaver kan faktisk gjentatt kontakt med utenomverdenen styrke bortførte barns følelse av hjelpeløshet.

- Etter hvert som tiden går, blir sikkerheten din truet. Du er et barn. Du kan ha blitt traumatisert på andre måter. Du kan føle deg hjelpeløs i forhold til å be andre om hjelp, sier Weaver.

- Å rømme ikke et alternativ
Også i saken med østerrikske Natascha Kampusch kom det frem at kidnappingsofferet hadde beveget seg utendørs og hatt flere muligheter til å stikke av. Natascha rømte til slutt mens hun støvsuget bilen til kidnapperen. Hun møtte i ettertid massiv mistenkeliggjøring for ikke å ha rømt på et tidligere tidspunkt.

Rettssykolog Stephen Golding, som har jobbet med en lignende sak i USA, mener at det ofte ikke oppleves som et alternativ å rømme fra fangenskap.

- Folk blir overbevist om, gjennom at noen utnytter sårbarheten deres, at å rømme ikke er et alternativ, at ting vil bli verre for dem eller for andre om de gjør det, sier Golding til AP.

Kidnapperen, Michael Devlin, beskrives som smart og stille, en einstøing, men med et hissig temperament.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka