Gå til sidens hovedinnhold

- Hvorfor var politiet så generøse?

- Jeg hadde ikke riktig dialekt, sa vekteren da Toskas forsvarer spurte hvorfor siktelsen ble frafalt så fort.

STAVANGER (Nettavisen): Klokken ni tirsdag kom den varetektsfengslede vekteren inn i rettslokalene på Forus utenfor Stavanger.

Han bekreftet også at kameraten Thomas Ingebrigtsen satt ham i kontakt med David Toska, slike både Toska og Ingebrigtsen har sagt tidligere.

Forklaringen hans pågår nå

Noen meter fra vekteren sitter nettopp Toska, mannen som vekteren skal ha gitt detaljert informasjon til om Nokas-lokalene.

- Jeg ønsker ikke å forklare meg, var det første sa vekteren da han startet vitnemålet.

- Jeg har forklart meg for politiet flere ganger, og ønsker ikke å si mer.

Han bekreftet likevel at Nokas-siktede Thomas Ingebrigtsen hadde vært mellommannen mellom ham og Toska.

Diskusjon i retten
Ettersom 26-åringen selv er siktet for medvirkning til Nokas-ranet, kan han med loven i hånd nekte å svare på spørsmål som kan inkriminere ham. Etter at David Toska i åpen rett avslørte at vekteren hadde gitt ham informasjon før Nokas-ranet, ble vekteren pågrepet av politiet og siktet for medvirkning til grovt ran.

Vekteren sitter nå varetektsfengslet ved Åna fengsel, i fullstendig isolasjon. Hans sak vil komme opp som en egen straffesak senere.

Da aktoratet ville starte å lese opp politiforklaringen hans, kom det kraftige protester fra Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik. Toskas forsvarer ønsket å ettergå forhold som ikke direkte har sammenheng med Nokas-ranet og slapp dermed til med sine spørsmål før aktoratet startet opplesningen politiforklaringene.

- Spesialbehandling?
Et viktig punkt i Storrviks utspørring var to straffesaker som vekteren var innvolvert i etter Nokas-ranet. Toska sa i sin forklaring at han mistenkte vekteren for å ha samarbeidet med politiet i forkant av Nokas-ranet.

I forbindelse med en doping-sak hadde Nokas-siktede Thomas Ingebrigtsen brukt vekterens avlyttede telefon til å gjøre dopingavtaler. Da politiet slo til, pågrep de vekteren, men skjønte raskt at de hadde tatt feil person. Allerede dagen etterpå frafalt politiet siktelsen og informerte vekterselskapet om at det hele var en feil.

«Det første politiet sa da de pågrep meg, var at jeg ikke hadde riktig dialekt»

Vekteren

- Hvordan kunne politiet finne ut av det så fort? Hvorfor var politiet så generøs at de frafalt siktelsen så fort?

- Det første politiet sa da de pågrep meg, var at jeg ikke hadde riktig dialekt, sa vekteren som snakker en noe avslept østlandsdialekt. Thomas Ingebrigtsen snakker derimot en annen dialekt og politiet skal da ha skjønt at de hadde tatt feil mann.

Vekteren ble sittende på glattcelle i et halvt døgn, frem til politiet hadde pågrepet Thomas Ingebrigtsen. Da slapp han fri.

Storrvik spurte vekteren om hvorfor han hadde mottatt slik service fra politiet, med at siktelsen ble frafalt dagen etter og at politiet informerte arbeidsgiverne om tabben. Helt til pågripelsen i oktober har vekteren sittet i jobben som vaktsjef i G4S Security Service (tidligere Falck).

- Jeg vil ikke kalle det service. Jeg kan jo ikke bli tatt for noe jeg ikke har gjort, sa vekteren som nektet for å ha gått til politiet via mellommenn.

- Hadde du sagt det hvis du hadde gjort det?

- Jeg vet ikke. Men uansett har jeg ikke gjort det, svarte vekteren.

Lettet over Toskas avsløring
Helt siden møtet med Toska og i tiden etter Nokas-ranet har vekteren holdt sitt samarbeid med Toska for seg selv. Nettavisen har skrevet en rekke artikler om det flere kilder hevder har vært Toskas innsidemann. Flere kilder har pekt på at Thomas Ingebrigtsen sørget for kontakten mellom Toska og vekteren.

Etter Toskas avsløring og den påfølgende pågripelsen av vekteren, gav 26-åringen uttrykk for en enorm lettelse overfor politiet.

- Hvorfor var du så lettet? ville Storrvik vite.

- Jeg var bare glad for at det var over. Det er vanskelig å beskrive de årene som har gått. Saken har vært mye omtalt i mediene før arrestasjonen. Det var ikke særlig behagelig. Jeg gikk og bar på dette uten å kunne fortelle det til noen. Jeg er bare glad det er over, sa vekteren.

- Hva tenker du om fremtiden? spurte Toskas forsvarer.

- At det vil gå bra. Livet må gå videre, svarte vekteren.

- Du er siktet for Nokas-ranet. Det er kompisene dine også, og for dem har det ikke gått så bra. Hvorfor skal det gå bra for akkurat deg? spurte Storrvik med klar hentydning til at vekteren kan ha ment at han ville få spesialbehandling av politiet.

- Jeg forstod ikke spørsmålet ditt slik. Jeg må stå for det jeg har gjort, sa vekteren.

Nettavisen følger saken

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn