Gå til sidens hovedinnhold

«Hyggelige» matpriser?

Vi har «hyggelige» matpriser i Norge, påstår Landbrukssamvirket. Hyggelige for hvem?

(NA24-KOMMENTAR): For tre uker siden skrev jeg at det er et sikkert vårtegn at landbruksorganisasjonene i Norge trikser med tall for å få det til å se ut som norsk mat ikke er så dyr likevel.

Det førte til at jeg fikk mitt pass påskrevet av rasende lesere.

Uansett: Nylig kom det årlige vårtegnet, som varslet, i form av en pressemelding fra Norsk Landbrukssamvirke, under tittelen «Norsk matmarked i europeisk toppform».

Her hevdes det at det norske markedet for landsbruksvarer er fullt på høyde med det europeiske når det gjelder kvalitet, utvalg og pris.

Prisnivået beskrives som «blant de hyggeligste i Europa». Dette baseres på at maten i Norge ikke er spesielt dyr i forhold til lønnsnivået, samtidig som den arbeidstiden vi må bruke for å finansiere maten, går nedover.

Som vanlig slukes agnet av journalister.

Rikt land, dyr mat
Jeg skal ikke skrive min første kommentar på nytt, bare gjenta hovedpoenget: Prisnivået på norsk mat er ikke hyggelig, det er høyt. Grunnen til at man i Norge bruker mindre tid enn i mange andre land på å tjene til maten, og mindre tid enn man brukte før, er at Norge er et rikt land, ikke at maten er billig.

Matvareprisene i Norge har de siste årene steget markant, mens de har falt i Sverige.

Målt etter landbrukssamvirkes metode er nesten alt rimelig i Norge. Vi kan kjøpe mer bil, bensin, alkohol og tobakk enn innbyggerne i de fleste land. Vi kan også kjøpe mer av disse varene enn vi kunne før. Likevel vil de færreste påstå at prisene på disse varene er hyggelige i Norge.

På grunn av politiske valg er disse varene dyre. Og på grunn av politiske valg er norsk mat også dyr. Det må man kunne innrømme hvis debatten om norsk landbrukspolitikk skal være redelig.

La forbrukeren velge
Den beste indikasjonen på at snakket om de «hyggelige» matprisene er bløff og fordreining, er at landbrukets representanter ikke våger å ta det naturlige skrittet:

Hvis det er slik at norsk mat er fullt på høyden når det gjelder kvalitet, utvalg og pris, hvorfor går man ikke da inn for fri import av mat?

Hva har man å frykte? Hvis den utenlandske maten er dårligere og dyrere enn den norske, så vil jo ingen kjøpe den. Jeg tror til og med at de fleste vil betale litt mer for norsk mat, så den utenlandske maten må tilby en vesentlig bedre kombinasjon av pris og kvalitet for å hevde seg.

Hvorfor ikke la forbrukeren avgjøre dette i butikken? Eller er det ikke forbrukerne man tenker på når prisene fremstilles som hyggelige?

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Børsras – hva gjør du?
Uenig i strategien, tar æren likevel
Oljeboblen som sprakk
En afrikansk tragedie
Høyre-katastrofen
Berlin-mur mot Fredriksen?
Tror ansatte-aksjer gir kursfall
Svikter sekstimersdagen
Analytikere trenger regnehjelp
Jeg, en idiot
Ikke hør på finansselgerne!
Trikser dyr mat billig
Oljemesse i eksosdis
Stordalen, her er 1. mai-talen din!
Blir vi nyskapende av oljepenger?
Atomkraft? OK da!
Vive la différence!
Svenskevits i kraftmarkedet
Er de rødgrønne bra for børsen?
Kan ikke bli verre enn Berlusconi

Kommentarer til denne saken