Gå til sidens hovedinnhold

Hyller Bjarne Berntsen

Solveig Gulbrandsen kaller hele årets EM en taktisk triumf.

HELSINGFORS (ANB): Mandag kveld står fotballjentene ansikt til ansikt med mesterskapsfavoritt Tyskland – nøyaktig to uker etter at man ble rundspilt av samme lag i åpningskampen i Tammerfors. Da liknet ikke Norge mye på et semifinalelag.

Følg kampen i vårt livesenter fra klokken 18.00!

Men ting har skjedd underveis, og i fredagens kvartfinale mot medaljekandidat Sverige var ikke det norske laget til å kjenne igjen. Aggressivt og oppofrende spill sendte svenskene gråtende hjem, mens årets EM kunne krones med suksess for Norges vedkommende.

Solveig Gulbrandsen nøler ikke med å gi landslagssjef Bjarne Berntsen mye av æren for at hun igjen reiser hjem fra et mesterskap med medalje.

– Bjarne og hele teamet rundt ham har gjort en sykt bra jobb, sier Gulbrandsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) – og mener det grepet som kan ha utløst EM-suksessen ble tatt på forsommeren.

Byttet spillesystem
23. april, temmelig nøyaktig fire måneder før avreise til Finland, ble Norge periodevis rundspilt av England. 0-3-tapet i privatlandskampen i Shrewsbury føyde seg inn i rekken av svake norske resultater i 2009. Noe måtte gjøres.

Og landslagssjefen tok grep. Til tross for at EM nærmet seg med stormskritt og de fleste treningskampene var brukt opp, ble Norges sedvanlige 4-3-3-formasjon vraket til fordel for en klassisk 4-4-2-løsning. Fire måneder etterpå framstår det som et meget lykkelig valg.

– Det var tøft gjort å endre såpass tett opptil mesterskapet. Vi hadde veldig dårlig tid, sier superveteran Gulbrandsen, og ser at det lå utfordringer i kjølvannet av omleggingen:

– Bjarne og trenerteamet måtte få med seg de eldste på det som ble gjort, og samtidig få de yngre til å tro på at det var rett grep å ta.

Norsk Tipping: Spill Lotto og Tipping på mobilen

– Utrolig stolt
Landslagssjefen selv var ikke redd for at endringene bare ville skape mer usikkerhet i en tropp som allerede var i mangel på selvtillit etter en resultatmessig høyst middelmådig vinter.

– Nei, tvert i mot. Jeg opplevde at jentene bare ble nysgjerrige på hvilke grep vi kunne ta. Det handlet om å forenkle ting, og husk at mange er godt kjent med 4-4-2 fra klubblaget, sier han.

Solveig Gulbrandsen er ikke i tvil om at overgangen til 4-4-2 ble helt avgjørende.

– Vi endret både stil og system – og startet egentlig med blanke ark, sier Stabæk-strategen som mandag spiller sin landskamp nummer 139.

– Vi la ned utrolig mye arbeid på precampen før avreise hit til Finland, og jeg må si jeg er utrolig stolt over det vi har fått til. Særlig med tanke på alt som er sagt rundt oss, sier Gulbrandsen.

Ess i ermet?
28-åringen mener Norge taktisk sett har truffet perfekt gjennom hele EM.

– I tillegg har Bjarne vært utrolig flink til å plukke de rette spillerne hele veien. Han har åpenbart noen gode treneregenskaper, og er så visst ikke den verste treneren jeg har hatt, ler Gulbrandsen.

Mot Island fikk 18 år gamle, og ukjente, Cecilie Pedersen sjansen – og kvitterte med scoring. I kvartfinalen mot Sverige valgte Berntsen å bruke Elise Thorsnes på topp fra start, og fikk ledermålet i belønning.

Spørsmålet er om landslagssjefen, som avslutter jobben med jentene etter EM, har et ess i ermet mandag. Solveig Gulbrandsen er i hvert fall lysten på å revansjere finaletapet for tyskerne på Ewood Park i Blackburn for fire år siden. Spørsmålet er bare hvor mye kvartfinalen kostet av krefter.

– Den kosta nok litt, sier Gulbrandsen, som sliter med kneproblemer og har spilt unormalt lite seriefotball foran EM.

– Jeg har spilt lite kamper denne sesongen, og er egentlig stolt over at jeg i det hele tatt står her, smiler veteranen.

Årets EM kan bli hennes siste. Hva hadde vel da vært hyggeligere enn finalespill? (ANB)

Følg kampen i vårt livesenter fra klokken 18.00!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken