New York hyller sin nye helt, piloten Chesley Sullenberger (57). Torsdag reddet han alle de 155 personene om bord på US Airways flight 1549 da han foretok en vellykket nødlanding med Airbus A320-flyet på Hudson River. Og på Facebook har «Sully» allerede fått en stor og voksende fanklubb.

- Takk til deg for at alle kom hjem til sine kjære. Det er ingen tvil om at du er en helt, skriver Stacy Nunes fra Stockton, California, som får følge av tusenvis av andre.

- Som hentet fra film

New York Citys borgermester, Michael Bloomberg, benyttet en pressekonferanse fredag til å rose piloten.
- Dette er en historie om helter, som tatt rett ut av et filmmanus, sa Bloomberg ifølge Reuters. Han sier mannskapet på flyet skal få overrakt bynøkkelen som en hedersbevisning.

Sullenbergers kone, Lorrie, sier hun ble helt skjelven da hun fikk nyheten om nødlandingen.

- Jeg har hørt Sully si til folk at det er uvanlig at en pilot har uhell i løpet av karrieren. Da han ringte meg sa han: «Det har vært en ulykke.» Først tenkte jeg at det var et mindre uhell, men da han fortalte meg hva som hadde skjedd, begynte jeg å skjelve og løp avsted for å hente døtrene våre på skolen, sier Lorrie Sullenberger til CNN, melder AP.

Chesley «Suly» Sullenberger har foreløpig ikke stått fram offentlig etter dramaet på elva mellom New York City og New Jersey, et drama som New Yorks guvernør David Paterson kaller «mirakelet på Hudson».

Bloomberg opplyste at piloten ikke har anledning til å møte media før han har forklart seg ferdig for føderale etterforskere.

Hylles på nettet
På Facebook er flere sider opprettet for å gratulere og hylle mannen som reddet passasjerene om bord på flyet.

- Herregud, jeg er livredd for å fly, men jeg ville vært glad for å være passasjer på et av dine fly, skriver Melanie fra Bristol.

- Du har reddet mange liv, og er en ekte helt.

Facebook: Fans of Sully Sullenberger (ekstern lenke)

Fikk trolig fugler i motorene
Flyet som Chesley Sullenberger førte skal ha fått begge motorene ødelagt etter å ha kjørt på en flokk med fugler like etter avgang fra New Yorks LaGuardia lufthavn.

Eksperter fra National Transportation Safety Board er på stedet, men vil trolig ikke kunne foreta en gransking av motorene før flyet er hevet fra vannet, melder Reuters.

Sullenberger, som har bakgrunn som pilot i US Air Force, styrte det skadede flyet over den tett befolkede byen og fikk det ned på vannet, samtidig som han over høyttaleranlegget ba passasjerene forberede seg på nødlanding.

En flyvertinne brakk en fot, men ellers kom de fleste om bord uskadd fra nødlandingen. Passasjerene om bord ble evakuert via flyvingene om bord i ventende båter. Det var seks minusgrader i lufta og de sto med bena i det kalde vannet mens de ventet på redningen.

Sjekket flyet mens det sank
Og mens flyet begynte å synke, gikk Sullenberger to ganger gjennom midtgangen for å forsikre seg om at ingen var igjen om bord, fortalte Bloomberg til pressen.

- Etter nødlandingen satt han i ferjeterminalen, med lua på og drakk kaffe som om ingenting hadde hent, fortalte en politikilde til New York Daily News.

HTML EMBED