Gå til sidens hovedinnhold

Hyllet Ap-wonderboy

FOLKETS HUS (TV 2 Nettavisen): Aps landsmøte hyllet i dag Jan Egeland - mannen som har gjort stor internasjonal suksess, og som kan bli Norges neste utenriksminister.

Mens Thorbjørn Jagland, som selv skal ha et brennende ønske om å bli utenriksminister for andre gang, hadde permisjon fra landsmøtet, begeistret Jan Egeland Arbeiderpartiets landsmøte med sitt innlegg om internasjonal solidaritet.

Partileder Jens Stoltenberg løp opp med røde roser, mens landsmøtet klappet taktfast etter Egelands sterke oppfordring om at Norge må være bjellesau, og bidra enda mer til verdens fattige land.

Egeland kapret landsmøtets oppmerksomhet fra første stund, og spørsmålet om dette er landets neste utenriksminister stod skrevet i ansiktet på delegatene.

- Han er en flink mann, men jeg bekler ikke noen poster nå, sier partileder Jens Stoltenberg.

- Ødelegger
Stoltenberg advarer mot at spekulasjoner om nye statsråder kan ødelegge fokuset på sakene det rødgrønne alternativet skal vinne valget på.

- Det blir en avsporing, advarer han.

Men dette hindrer ikke at spekulasjonene går høyt, ikke minst om utenriksministerposten. I tillegg til Jan Egeland og tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland, er Jonas Gahr Støre, Håkon Blankenborg og Bjørn Tore Godal regnet som mulige Ap-kandidater til denne statsrådsposten.

Fra SV er tidligere partileder Erik Solheim trukke fram som kandidat, men han er like kontroversiell som Jagland og blir neppe noen utenriksminister, ifølge sentrale SV-kilder.

Etter dagens varme mottagelse på Aps landsmøte kan Egeland ligge et godt hestehode foran de andre kandidatene.

- Har Egeland styrker sine muligheter til å bli utenriksminister?

- Det var en utmerket tale, men jeg vil ikke si noe om noen statsrådsposter før valget. Det blir å ta ting i feil rekkefølge. Vi må vinne valget før jeg kan begynne å dele ut taburetter, sier Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

Taus
Egeland røper ikke med ett ord om han kan tenke seg den viktige posten i en eventuell rødgrønn regjering.

- Jeg har en utfordrende og krevende jobb, som jeg strever hver dag med å gjøre, og har ikke noen tanke for noen andre oppgaver, sier Egeland.

Planen i dag er å holde ut som FNs visegereralsekretær til Kofi Annan går av i 2006, sier han.

- Men er du smigret over å ble pekt på som den ny utenriksminister i en rødgrønn regjering?

- Jeg var smigret over at Kofi Annan ville ha meg som visegeneralsekretær, som er den mest utfordrende jobben jeg kan tenke meg. Det er mer enn nok for meg, sier Egeland til TV 2 Nettavisen.

Roser Bondevik
Egeland vokter seg vel for å gå ut av rollene som FN-koordinater for de internasjonale hjelpeorganisasjonene. Han avviser spørsmål om Norge kommer til å bidra mer til en ny internasjonal solidaritet hvis Ap kommer til makten.

Egeland benytter i stedet anledningen til å rose Bondevik.

- Sett fra FNs ståsted gjør den sittende regjering en strålende internasjonal innsats. Norge er med skiftende regjeringer et forbilde når det gjelder internasjonal solidaritet, sier Egeland.

Men Stoltenberg lover et løft for de fattige i verden hvis han får overta som statsminister etter valget.

- Dersom vi tar over makten skal vi sørge for at Norge bidrar enda mer til internasjonal solidaritet, sier Ap-lederen.

Tyggegummi og is
I sitt innlegg pekte Egeland på at den vestlige verden bruker mer penger på tyggegummi enn på is.

- Og vi bruker to ganger mer penger på iskrem i Europa enn det alle verdens hjelpeorganisasjoner har til disposisjon i ett år.

Samtidig koster det bare en dollar å vaksinere et barn mot meslinger, som krever flere liv enn alle kriger og naturkatastrofer til sammen, sa Egeland til landsmøtet.

- Det at han påpekte det meningsløse i all nød og fattigdom, og hvor billig det er å bekjempe det, var det som gjorde mest inntrykk, sier Stoltenberg til TV 2 Nettavisen etter talen.