Tirsdag la Eiendomsmeglernes forening (EFF), sammen med Finn, frem ferske tall for hyttemarkedet ved sjøen. Gjennomsnitlig kvadratmeterpris for en sjøhytte er nå på 29.339 kroner, noe som er hele 8 prosent høyere enn nivået for hele 2009.

- Trenden er tydelig. Den gode prisveksten viser at vi kan friskmelde markedet for fritidseiendommer ved sjøen, selv om vi fortsatt ligger noe bak 2007-tallene, sier Leif J. Laugen, nestleder i EFF.

Dyrest på Tjømme
En gjennomsnitts sjøhytte i Norge koster nå 2,256 millioner kroner.

Landets dyreste hytter finner du på Tjømme, Lillesand, Risør og Søgne. Her ligger 6,115 til 3,980 kroner.

Først på tiendeplass finner vi et populært feriemål som Hvaler. Likevel er det Hvaler som er dyrest på østsiden av Oslofjorden, med en snittpris på frittidseiendommene på 3,085 milliioner kroner.

Dyre drømmer
Den siste Fritidsmarkedsundersøkelsen fra Prognosesenteret viser at nordmenns tro på fremtiden og egen økonomi er ganske så god.

Hele 84.000 husstander svarer i undersøkelsen at de har konkrete planer om å kjøpe fritidsbolig i løpet av de neste 12 månedene.

Legger man til grunn prisen de forventer å betale for fritidsboligen - 1,4 millioner i snitt - gir det en samlet investering på 1175 milliarder kroner.

Så mye vil det ilikevel ikke blir handlet for. Fritidsmarkedsundersøkelsen måler i stor grad folks drømmer. Men den gir likevel et godt inntrykk av temperaturen og forventningene til fremtiden.

I virkeligheten omsettes det litt under 20.000 fritidseiendommer i året i Norge, slik at det bare er snaut hver fjerde «drømmer» som faktisk går ut og handler hytte.

Les mer: Vil kjøpe hytter for 120 milliarder

Prisene til himmels
Nå koster gjennomsnittshytta, uansett fjell eller sjø, 1,4 millioner kroner. Så sent som i 2004 kostet den 807.000 kroner.

Dermed har prisene steget 68 prosent på seks år.

Det er imidlertid store forskjeller mellom fylkene. Vestfold hadde et prisfall på 20 prosent fra året før, mens prisøkningen i Aust-Agder og Vest-Agder var på rundt 10 prosent.

Pristrenden er positiv, og peker mot en økning på seks prosent det neste året.

30 kommuner har en snittpris på over 2 millioner kroner for en hytte. 260 kommuner har en snittpris på under 1 million.

I 2007 ble toppen nådd med bygging av 6500 nye fritidsboliger. Dette har nå sunket til 5500. Til sammenligning ble det frem til år 2000 bygget rundt 3000 i året.

Les mer: Hytteprisene opp 68 prosent!

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Help Forsikring stiller til Nett-treff hos oss torsdag. Send inn dine spørsmål allerede nå.