Gå til sidens hovedinnhold

I dag er han solkongen

Etter knallhard kritikk, kan Stein Erik Hagen juble over sitt eventyr.

De siste ukene har krangelen mellom Orklas største eier, Stein Erik Hagen, og tidligere Orkla-topp Finn Jebsen, vært hovedsamtalsemnet i næringslivskretser.

Jebsen gikk i en kronikk knallhardt ut mot Hagen, som han mener har hatt en negativ påvirkning på konsernet i sin rolle som styreleder. Årsaken er den svake utviklingen til Orkla under Hagens regime, og hovedanklagen var den tunge satsingen på solenergi i Renewable Energy Corporation (Rec) og Elkem Solar.

Nå har imidlertid Hagen fått noe å juble over.

Rec-aksjen går nemlig til himmels på Oslo Børs, etter at selskapet har rykket ut med en positiv «guiding» på resultatene for fjerde kvartal.

I en melding skriver selskapet at de venter et driftsresultat før avskrivninger på 1,8 milliarder kroner av en omsetning på 4,9 milliarder kroner. Det rene driftsresultatet ventes å havne på 1,1 milliarder kroner i fjerde kvartal.

Papirmilliarder
Dette er markant over markedets forventninger, og onsdag formiddag handles aksjekursen opp hele 12,68 prosent til 21,86 kroner, noe som gjør at markedsverdien til selskapet steget med vel to milliarder kroner på noen få timer.

Her kan du følge Rec på børsen

Dette slår også positivt ut på Orkla-aksjen som eier 40 prosent av Rec, og hvor Stein Erik Hagen sitter med rundt 25 prosent av aksjene.

Her kan du følge Orkla på børsen

Orkla-aksjen stiger med hele 2,4 prosent til 53,50 kroner. For Stein Erik Hagen tilsvarer dette en papirgevinst på rundt 100 millioner kroner.

Rec skriver i meldingen at resultatene kommer etter kraftig forbedret markedet med bedre priser. I tillegg til dette har selskapet solgt unna spesialprodukter til meget gode priser.

- Vurder salg
Meglersjef Audun Teigen hos Aktiv-Finans mener at det nå kan være på tide å sikre gevinsten.

- Jeg vil vurdere å selge ut aksjen i området rundt 20 kroner dersom aksjen skulle klare å løfte seg opp dit i løpet av dagene som kommer. Jeg har stor tro på at aksjen vil stige noe inn mot tallene som kommer 9. februar og håper å få solgt ut de aller fleste posisjonene i forkant for dermed å fjerne risikoen ved å sitte over tall, skriver han i sin morgenrapport.

Han melder også at han tror at når Rec kommer med kvartalstallene 9. februar vil de vise seg å være bra, men at han vil unngå risikoen som kan følge.

- Selv tror jeg tallene blir bra, men Rec prises i stor grad på forventninger om fremtiden, og da kan utslagene i etterkant av tall bli svært store. Den risikoen vil jeg helst slippe. De som kjøpte aksjen på min anbefaling på morgenen i går, vil kunne hente ut en gevinst på 5-7% dersom de selger oppunder 20 kroner. Det er ikke dårlig på noen få dager.

Pikant krangel
I kronikken som Jebsen skrev i Aftenposten viser han blant annet til at Orkla-aksjen, i femårsperioden fra 2001 - 2006, steg med 16 prosent i snitt per år, Orklas gjeld var sjeldent og unntaksvis høyere enn at den kunne dekkes av aksjeporteføljen og at meravkastningen i konsernet i forhold til Oslo Børs var omkring 5 prosent årlig. Så tter at Hagen satte seg i sjefsstolen har aksjekursen falt fra 59 til 53 kroner, avkastningen er tilnærmet lik null og Orklas gjeld er per dags dato dobbelt så stor som verdien av aksjeporteføljen.

Les også: - Hagen har gjort alt vi fryktet

Samtidig som Jebsen gikk ut og kritiserte Hagens ledelse av Orkla, svarte Hagen i Dagens Næringsliv med at han blir oppringt på telefonen av en anonym person med en forvridd stemme, som krever at Hagen må ut av Orkla. Hagen mener at det er Jebsen og hans folk som står bak, og ser oppringningene i sammenheng med negative oppslag i Aftenposten og Dagbladet, og mener det hele er en organisert svertekampanje for å få ham ut av Orkla.

Les mer: Vridd stemme mobber Hagen

Så skrev Hagen også en kronikk i Aftenposten der han kalte Jebsens angrep et eksempel på den lettest tilgjengelige, mest eksakte og minst anvendbare vitenskap. Etterpåklokskap.

Hagen mener det i ettertid er lett å påstå at den tunge satsingen på solenergi i årene fra 2005 til 2007 var feilslått, når en sitter med resultatet foran seg. Men at et annet hendelsesforløp enn det som skjedde vanskelig kunne skjedd.

Har har også sagt at han tok med seg meglernestor Jan Petter Collier på et styremøte med mål om å selge seg ned i Rec, men at dette ikke ble dunket igjennom.

I november 2007 var Rec-aksjen på 301, noe som ga selskapet en markedsverdi på 150 milliarder kroner. Tross dagens kjempeløft er markedsverdien nå på vel 21 milliarder kroner.

Kommentarer til denne saken