Gå til sidens hovedinnhold

I denne byen har barn stemmerett

De har ennå to år igjen til de er myndige, men nå skal de være med og avgjøre valget i hjemkommunen.

PORSGRUNN (Nettavisen): Kristine, Karine og Ann-Cecilie er 16 år gamle og har akkurat begynt i 1. klasse på Porsgrunn videregående. 12. september får de en mulighet de fleste på deres alder ikke har. De får stemme ved kommunevalget. Det er en sjanse de ikke har tenkt å la gå fra seg.

- Skal bruke tida fram til valget
- Det er bra at vi også har noe å si, sier Kristine om forsøksordningen som nå prøves ut i Porsgrunn og 19 andre kommuner. Hun og venninnene har ikke bestemt seg for hvem de skal stemme på ennå, men sier de skal bruke tida fram til valget med å finne det ut.

- Det å få stemmerett, gjør at vi må sette oss mer inn i politikken, sier Anne-Cecilie.

Tar ungdommen på alvor
Porsgrunn er Telemarks nest mest folkerike kommune med 35.000 innbyggere. Når kommunens 885 innbyggere på 16 og 17 år nå kan være med og bestemme, kan de utgjøre tungen på vekstskålen i spørsmålet om hvem som skal sitte med makta i kommunen de neste fire årene. Det vet politikerne som nå stiller til valg i byen. De tar de unge velgerne på alvor.

- Det blir spennende å se hvordan oppslutningen blir og evalueringen av forsøket med stemmerett for 16- og 17-åringer. Selv har jeg ikke konkludert om dette bør bli en permanent ordning, men det kan bli en nyorientering for demokratiet, sier kommunens ordfører, Øystein Beyer fra Arbeiderpartiet.

Tverrpolitisk enighet
En av Beyers utfordrere i dette valget, Fremskrittspartiets listetopp Kjell Grant Teigen (57), deler begeistringen for forsøket:

- Ja, dette er det tverrpolitisk enighet om i Porsgrunn, og vi tror forsøket med 16- og 17-åringer også bidrar til å økt engasjement blant andre unge, sier han.

- Men disse nye velgerne kan fort sette et parti i vippeposisjon. Rødt kom inn i kommunestyret her med bare 300 stemmer, sier Teigen.

Porsgrunn Frp har jobbet aktivt for å få yngre kandidater inn på valglista og kan blant annet skilte med 21 år gamle Stine Margrete Olsen på en sikker tredjeplass. Hun får selskap av fire andre ungdomskandidater.

Prøves ut i 20 kommuner

I 20 kommuner blir det gjennomført forsøk med nedsatt stemmerettsalder til 16 år ved kommunestyrevalget 2011. Dette gjelder for kommunene Austevoll, Gjesdal, Grimstad, Hamar, Hammerfest, Kautokeino, Kåfjord, Luster, Lørenskog, Mandal, Marker, Namdalseid, Osen, Porsgrunn, Re, Sigdal, Stavanger, Tysfjord, Vågå og Ålesund.

Les mer på regjeringen.no

Porsgrunnsmodellen
At nettopp Porsgrunn er blant de 20 kommunene som gjør forsøk med nedsatt stemmerettsalder er ingen tilfeldighet. Kommunen har vært en foregangskommune når det gjelder å trekke barn og unge med i lokaldemokratiet. Siden 1990-tallet har mange andre kommuner kommet for å lære av den såkalte Porsgrunnsmodellen, som blant annet gir et utvalg elevrepresentanter fra skolene tale- og forslagsrett i kommunestyre og utvalg. Og kommunen har vært en pådriver for forsøket med å senke stemmeretten.

Kommunens egen demokratiagent, Oda Hestvik, mener det var presset fra Porsgrunn som gjorde at kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) i 2009 til slutt sa ja og åpnet for forsøket.

-16- og 17-åringene er en viktig del av samfunnet, og da bør de også være en del av demokratiet, sier Hestvik.

Fredag inviterte Porsgrunn kommune til valgtorg for 16- og 17-åringene på Rådhusplassen. Partiene hadde stand, delte ut løpesedler og snakket om sin politikk, mens lokale rockehelter spilte fra scenen.

- Dere er med og utvider demokratiet
Regjeringens yngste statsråd, Audun Lysbakken (33), holdt appell og oppfordret de unge til å bruke sin nyervervede stemmerett.

Han trakk tråden mellom udådene i Oslo og på Utøya 22. juli og kampen for demokratiet.

- Vi har valget mellom å gi etter eller stå imot. Når dere bruker stemmeretten, blir det litt mer sånn som terroristen ikke ønsket det. Dere er med på å utvide demokratiet litt 12. september, sa Lysbakken fra scenen og ba de unge stemme også for ungdoms rett til å bestemme.

Til Nettavisen sier barne-, likestillings- og inkluderingsministeren at han har stor tro på forsøket.

At det de yngste velgerne vil være to år unna myndighetsalder, ser han ikke som en avgjørende innvending.

- Det er slik i dag at når du fyller 16 år, så får du en del nye rettigheter og plikter i samfunnet. Så dette med myndighetsalder er ikke helt konsekvent. Jeg synes det er riktig at de som påvirkes av beslutningene også får være med å bestemme. Og hvis dette forsøker skaper mer engasjement blant unge velgere, så kan det bare være bra, sier Lysbakken.

Hva mener du om stemmerett for 16- og 17-åringer? Si din mening i kommentarfeltet under.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken