Når det er flere timers ventetid er det godt at sola skinner utenfor passkontoret på Politihuset på Grønland. Der har Erik Ødegaard og datteren Hannah sittet i en god time allerede.

- Vi regner med å sitte her noen timer til, sier Erik Ødegaard avslappet. Han har funnet nøkkelen til å la tiden fly:

- Jeg mediterer, smiler han og ser opp mot himmelen.

Datteren Hannah sitter med nesen i et tegneseriehefte, som forhåpentligvis har nok ruter igjen til å holde på konsentrasjonen og tålmodigheten.

Teknisk trøbbel

Inne i ventehallen sitter opp mot hundre ventende passøkere, og på en tv-skjerm hopper en krakilsk klovn opp og ned og holder de minste barna i sjakk. Hundre ventende skal egentlig kunne gå på en drøy time, men i dag er det problemer med datasystemet, så ting går sakte. Gitte Hessenschmidt har tatt på seg en gul refleksvest for anledningen, og står lagelig til for hugg for de mange utålmodige.

- Jeg har regnet ut at jeg må vente i omtrent fem timer, og jeg drar om noen dager. Kan jeg ikke bare skaffe meg et nødpass, og så søke ordentlig når jeg kommer hjem? spør en mann med en liten gutt som prøver å dra armen hans ned i gulvet.

- Du kan ikke søke nødpass på den måten, de kommer til å be deg søke vanlig pass. Du må vente her, søke ordentlig pass, så søke nødpass når du skal reise, og så får du det ordentlige passet når du kommer hjem, forklarer Hessenschmidt.

Mannen går lutrygget mot en av de godt brukte sofaene i hallen.

- Jeg kan ikke understreke nok hvor mye vi anbefaler folk å søke pass utenfor høysesongen, som starter i mai og bygger seg opp mot slutten av juni. Forrige mandag og tirsdag var verst, da kom alle som hadde ventet til skoleslutt med å søke pass, forteller Hessenschmidt.

Vanligvis kan passkontoret ta unna 80 søknader i timen, men på grunn av teknisk trøbbel går alt tregere i dag.

- På en vanlig dag kan vi ta 600-800 søknader, men i dag går det nok ikke så fort, nei. Vi har utvidede åpningstider og har holdt oppe to lørdager, men folk må regne med litt venting akkurat i denne perioden, sier Hessenschmidt.

Santorini neste

De som har muligheten bør vente til over sommeren, eller i hvert fall til midten av juli. De som ikke kan vente, må regne med alt fra én til fem timer i passkø.

Ute i sola sitter far Ødegaard og mediterer, mens Hannah fortsatt leser tegneserier.

- Blir det for ille får vi heller gå og kjøpe brus og is, sier Erik Ødegaard.

- Jeg visste jo at det kom til å bli kø, men jeg tenkte ikke nok over det til å søke tidligere. Vi drar til Santorini om noen uker, så det er vel verdt det, smiler Ødegaard.