Gå til sidens hovedinnhold

I en uke spurte vi 2-åringen hva hun ville finne på. Svaret var overraskende enkelt

- Trumfer man gjennom de voksnes ønsker blir barna slitne, sier psykolog.

Psykolog Willy-Tore Mørch, mener foreldre til tider lager for mye planer for barna i hverdagen og helgen.

- Men det betyr ikke at foreldre ikke skal engasjere seg i barnas fritidsaktiviteter og lek. Når foreldrenes planer er i strid med barnas behov for lek, kan det bli avslag fra barnets side, sier han til Side2.

Det ble en rolig uke ...

Ofte vil vi som foreldre finne på noe spesielt med barnet, som å dra i svømmehallen, på café eller besøke en stor lekeplass. Vi lager det som vi ser på som gøyale planer. Men hva vil egentlig barnet?

Undertegnede spurte 2,5-åringen i hjemmet hver dag i en uke; «Hva vil du gjøre i dag?»

Her er resultatet:

Mandag Min plan: Gå på lekeplass etter barnehage
2-åringen ville: Hjem til bakgård
Tirsdag Min plan: Hadde ingen planer
2-åringen ville: Hjem å se TV
Onsdag Min plan: Dra til venner på middag
2-åringen ville: Jeg vil inn
Torsdag Min plan: Ordne ting etter barnehage, også besøke venner 2-åringen ville: Hjem. Leke. Vil male.
Fredag: Min plan: Besøke naboen
2-åringen ville: Sykle på sparkesykkel i bakgård
Lørdag: Min plan: Svømmehallen og cafè
2-åringen ville: Leke i bakgård
Søndag:
Min plan: Tur i Botanisk hage, mate ender, møte venner på lekeplass
2-åringen ville: Leke med Lilly ute

LES OGSÅ BLOGGINNLEGGET: Hva er egentlig kvalitetstid for barn?

Fristende planer for oss voksne

Svarene til 2,5-åringen var overraskende enkle, og det ble en uke hvor vi stort sett var hjemme. Mørch har sett gjennom vår uhøytidelige «spørretest», og mener det viktigste for barn er å bruke fantasien.

- Svarene reflekterer sikkert det barnet ønsker å gjøre. Dine ønsker er oppfinnsomme og fristende for oss voksne, men kan fortone seg som uinteressante for barn. Barn vil leke og det innebærer å fantasere. Da må de gjøre noe som det er mulig å fantasere om. Dine forslag er aktiviteter der dere skal gjøre noe sammen, men det er uforenlig med å leke og fantasere, sier Mørch.

Psykologen tror foreldre ofte lager mye planer for barna fordi de jobber hele uka, og vil ta «ta igjen det forsømte» i helgene. I tillegg gleder de seg til å gjøre noe hyggelig sammen med barna.

- Det er i utgangspunktet prisverdig, men hvis aktivitetene som planlegges er på de voksnes premisser kan det bli en nedtur.

Hva skjer med barna hvis vi overstimulerer dem?

- Det dreier seg egentlig ikke om å overstimulere, men å treffe riktig aktivitet og å passe på å gjøre noe sammen med barna på deres premisser. Hvis man «trumfer» gjennom de voksnes ønsker blir barna slitne og lei, og det kan tolkes som overstimulering. Ved riktig aktivitet er det vanskelig å være mer aktive enn barna. De holder på med noe hele tiden.

- Føles bedre med tur i svømmehallen

«CasaKaos»-blogger Marte Frimand-Anda, og mor til to, mener mange foreldre legger mye planer for barna sine. Hun tror det handler om at man vil bøte på den dårlige samvittigheten de fleste kan kjenne på.

- Den dårlige samvittigheten som sier at vi ikke ser barna våre nok og ikke har nok tid med dem. Når vi først er sammen, er det ikke nok med vanlig tid, vi må ha kvalitetstid, må vite, sier hun og fortsetter:

- Når man endelig kan slenge seg ned i sofaen søndag kveld etter barna har lagt seg, føles det litt bedre når man har vært en tur i svømmehallen, sett et morsomt stykke på teater, perlet sammen, syklet en tur, hatt playdate og bakt boller - i stedet for bare å ha tuslet rundt i huset og hagen og kastet steiner over gjerdet.

For bloggerens del er de helgene uten planer de aller beste.

- De helgene jeg liker aller best, er de uten altfor mange planer. Når vi bare kan ta det med ro, uten hundre ting vi skal rekke og føle at vi gjøre. Da merker jeg at ungene også roer seg, og slapper av.

Tid sammen er viktig

Frimand-Anda mener at det som generelt sett er viktigst for barna, er tid med foreldre. Ikke kvalitetstid, men hverdagstid, påpeker hun.

- Det er ikke så viktig hva man gjør, bare man er sammen. Det kan være å gjøre husarbeid med en unge på slep. Det kan være å rydde i garasjen, mens ungene leker med det gamle skrapet vi finner. Eller det kan være å gjøre helt enkle og hverdagslige ting sammen som å spille et spill, prate sammen, tøyse eller bare tusle rundt i nabolaget.