Over en halv million nordmenn kommer til å drikke mye eller svært mye i løpet av julekvelden. Justisministeren oppfordrer foreldre til å holde seg unna alkohol til barna har lagt seg.

En spørreundersøkelse Synovate har gjort på oppdrag for kampanjeorganisasjonen AV-OG-TIL viser at 522.000 nordmenn kommer til å drikke «mye eller svært mye» alkohol, en mengde som tilsvarer mer enn tre alkoholenheter.

– Vi vet at når man drikker mer enn dette, øker sjansene for at barna merker atferdsendring hos de voksne, og at de opplever dette som ubehagelig, sier kommunikasjonssjef Frode Restad i AV-OG-TIL til NRK.

Et personlig ansvar
Ifølge Restad er det høytlønnede menn bosatt på østlandsområdet som drikker mest alkohol.

Justisminister Knut Storberget (Ap) har en klar oppfordring til norske foreldre på julekvelden.

– Når man er sammen med barna, så tar ingen skade av at man holder alkoholen unna, i alle fall så lenge barna er våkne, sier Storberget.

Han tror det er en god leveregel å være moderat.

– Det er et personlig ansvar for alle som har barn at juledagene blir barnas høytid, og at foreldre viser måtehold når det gjelder alkohol.

Hjelpetelefoner for barn
Krisetelefonene er forberedt på å hjelpe barn som opplever problemer forbundet med foreldres alkoholbruk.

– Våre frivillige er klare til å svare på henvendelser fra barn og unge gjennom hele julen. Det er veldig høye forventninger til julefeiringen fordi da skal man ha det hyggelig sammen med familien, men det er dessverre ikke like hyggelig i alle familier, sier faglig leder Marianne Børke i Røde Kors-telefonen for barn og unge.

Den eneste døgnåpne krisetelefonen er det Kirkens SOS som står bak. Telefonnummeret hit er 815 333 00. Blå Kors sin hjelpetelefon for barn og unge er åpen hver dag fra 14 til 20 og har telefonnummer 800 87 944, mens Røde Kors-telefonen for barn og unge er åpen på hverdager fra 14 til 18 og har telefonnummer 800 33 321.

(©NTB)