Gå til sidens hovedinnhold

I natt blir månen rød

Sett på vekkerklokka klokka 04.00. Da forsvinner månen, for så å bli rød, brun og grå.

Tirsdag sa den kjente astronomen og lederen for Norsk Astronomisk Selskap, Knut Jørgen Røed Ødegaard, til Nettavisen at dette er et av årets virkelig store høydepunkter.

Hele landet
Måneformørkelsen innebærer at jorda kommer mellom månen og sola. Dette betyr altså at månen havner i jordas skygge og derfor blir «usynlig» på nattehimmelen. Formørkelsen vil være synlig over hele landet.

Er været bra nok til at du får sett fenomenet? Her kan du sjekke været der du bor.


Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil den være synlig over hele Vest-Europa. Nordvest-Afrika, østlige deler av Nord-Amerika og hele Sør-Amerika. The Royal Astronomical Society i London melder at det vil bli et spektakulært syn. Fullmånen vil først bli knallgul, og så framtre som blodrød, rustbrun eller grå, avhengig av atmosfærens tilstand.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra klokken 02.45
Ødegaard sier at månen vil «spises opp» minutt for minutt ettersom månen går mer og mer inni skyggen. Dette starter klokken 02.45.

- Rundt klokken 04.00 er månen helt inne i jordskyggen og formørkelsen er total, sier astronomen.

Han peker på at det også er verdt å få med seg fasene etter formørkelsen. Da blir månen rød. Dette skjer ved at sollyset sniker seg inn mot månen, rundt jorda og via jordatmosfæren som farger lyset.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

218261


Sjelden fornøyelse
Sist gang det var måneformørkelse var 3. mars i fjor. Da var det imidlertid så overskyet at det ikke var mulig å se den.

- Værforholdene er mye gunstigere nå. Selv skal jeg selvfølgelig sette på vekkerklokken og gå ut for å se. Det oppfordrer jeg alle til å gjøre. Dette skjer ikke igjen før i 2010, sa Ødegaard til Nettavisen på tirsdag.

I motsetning til solformørkelse er måneformørkelse helt trygt å se på.

- Man trenger ikke noe spesialutstyr for å nyte dette astrologiske fenomenet, opplyser The Royal Astronomical Society.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller