Lørdag klokka 12.00 på Levermyr Stadion i Grimstad, smeller «kampen om Sørlandet» i gang. Lille Jerv skal opp mot storebror Start i et forsøk på å ta over kristiansandernes plass i Tippeligaen.

For én Jerv-spiller blir kampen ekstra spesiell. Alexander Lind (26) ble nemlig vraket i Start etter forrige sesong. Nå kan angrepsspilleren få sin revansje.

- Det hadde vært veldig gøy å score. Jeg har ikke tenkt noe på en eventuell målfeiring mot Start, men håper vi vinner. Det er veldig bra stemning i Jerv for tiden. Vi har mye selvtillit, og stemningen i klubben er på topp, forteller Lind til Nettavisen i forkant av Jervs største kamp noensinne.

Mission impossible?
«Eksperimentet Lind – hvordan gjør man en 3. divisjonsspiller om til en Tippeligaspiller?» skrev Fædrelandsvennen da den hurtige angriperen signerte for Start en desemberdag i 2013.

26-åringen hadde sesongen før regelrett herjet for Donn i trededivisjon, og stod bokført med 18 scoringer på 17 kamper.

I Start-drakt gikk det likevel tyngre. Lind ler litt smått da Nettavisen nevner Fædrelandsvennens overskrift. Eksperimentet skulle nemlig vise seg å være omtrent som «Mission Impossible».

- Det er vanskelig å si hva som gikk galt i Start. Jeg kom ofte inn fra benken, og skulle prøve å sette mitt preg på kampen. Det er ikke så enkelt. I tillegg er det et stort steg fra tredjedivisjon til Tippeligaen, så det å skulle briljere med en gang er ikke lett. Jeg tror jeg trengte litt mer tid.

I Jerv har spilleren fått tid til å utvikle seg, og han håper nå å være klar for å ta steget opp på øverste nivå.

- Jeg føler jeg har blitt en mye bedre fotballspiller nå, og jeg har mye mer selvtillit. Det hjelper på. Så jeg tror absolutt jeg har vokst som fotballspiller i Jerv, forklarer han.

26-åringen angrer dog ikke på at han gikk til Start i 2013.

- Jeg tenker ikke så mye over at jeg ble vraket i Start, faktisk. Jeg har ingen bitterhet til klubben, men mer takknemlighet for at jeg fikk muligheten der. De tok sjansen på å signere meg fra tredjedivisjon. Uten den overgangen hadde jeg kanskje ikke vært i Jerv nå.

- I Norge er det lov å heie på flere lag
Jerv-spilleren er født og oppvokst i Nord-Norge. Til Nettavisen forklarer han at noe av det nord-norske fremdeles henger igjen i han, til tross for at Kristiansand-dialekta runger ut gjennom telefonen til undertegnede.

- Vi bodde i Nord-Norge til jeg var 14 år. Dermed ble Bodø/Glimt laget mitt. Men etter å ha flyttet sørover startet jeg å heie på Start i tillegg. Så jeg holder vel egentlig med begge lag, sier 26-åringen før han slenger på at nå heier han jo på Jerv i tillegg.

- Men er det lov å holde med flere forskjellige lag?, spør Nettavisen - vel vitende om at i mange fotballmiljøer er dette en av de største syndene man kan begå.

Angriperen er rapp i munnen, og kommer raskt opp med en forklaring.

- I norsk fotball så er det vel lov å holde med flere lag, sier han før han tenker seg litt om.

- Så lenge det er gult, eller sort og gult, så går det, i alle fall! (red.anm. Både Jerv, Start og Bodø/Glimt har gule trøyer.) I England er det annerledes – der kan man bare ha én klubb!

- Og det er?

- Liverpool, kommer det kontant.

(Saken fortsetter under bildet.)

Konkurranseinstinkt
Men det er flere ting som henger igjen fra tiden i nord. Der de fleste andre nordmenn foretrekker pizza, taco eller biff, har Lind en helt annen livrett.

- Vi har hørt at du har et slags kjærlighetsforhold til joikakaker?

- He, he! Det blir en del joikakaker i løpet av uka. Jeg har noen liggende her nå også, faktisk. Du kan godt si at det er favorittmaten, erkjenner han.

Og 26-åringen er ikke bare glad i fotball - han er også glad i mat - eller VAR glad i mat, melder han selv. Denne matgleden, i kombinasjon med et konkurranseinstinkt litt over snittet, skapte uvante problemer for Lind på hans yngre dager.

- Vi var noen kompiser som var samlet, og på et tidspunkt liret jeg ut av meg at «Jeg kunne lett klart 20 grillpølser i brød på en time.» De bare lo, og da måtte jeg jo klare det, forteller Lind lattermildt.

Som sagt, så gjort. 59 minutter og 30 sekunder senere var pølsene slukt, og Lind var «kongen av Sørlandet».

- Det var nok konkurranseinnstinktet som tok overhånd. Jeg hater å tape, og elsker å vinne. Sånn er det uansett hva det gjelder. Det er noe jeg også bruker inn mot fotballkamper.

LES OGSÅ: Jerv møter Start: - Det blir helt sykt!

«Et fysisk monster»
Til tross for god appetitt, er det god fysikk som har vært angriperens store fortrinn på fotballbanen.

Hans trener i Jerv, Steinar Pedersen, beskrev angriperen som «Et fysisk monster som kommer til å terrorisere forsvarspillere landet rundt» før sesongen, ifølge Aftenbladet.

Det er en beskrivelse 26-åringen liker, men må innrømme at ikke har stemt hele sesongen.

- Til tider har jeg nok vært det. Men enkelte kamper kunne jeg vært mye bedre. Jeg håper at til neste år så kan jeg leve opp til Steinars utsagn i enda større grad.

- Jeg lever godt på hurtigheten og styrken min. Fysikken min har jeg fått fra «verdens sterkeste pappa». Også har jeg ok avslutningsegenskaper.

-Bare ok? Er du sjenert?

- Nei, jeg er langt ifra sjenert. Hadde de vært gode, hadde jeg vært på et helt annet nivå, og scoret mye mer enn de tolv målene jeg har scoret i år, forklarer han ærlig.

Tror Jerv er fryktet
Når sørlandsderbyet sparkes igang lørdag formiddag, har ikke Lind og hans lagkamerater tenkt å gi Start-spillerne noe som helst gratis.

Mons Ivar Mjelde var Start-trener da Jerv rykket opp til OBOS-ligaen forrige høst. Den gang uttalte han til NRK at Start var ekstremt glad for at Jerv rykket opp til Norges nest øverste nivå.

Mjeldes daværende elev, nåværende Jerv-spiller, Lind, er ikke helt sikker på at de samme ordene kommer fra Starts trenerteam idag.

- Jeg tror Start var oppriktig fornøyde med at Jerv rykket opp til OBOS-ligaen. Alt i alt så er det bra for sørlandsfotballen med to lag på de to øverste nivåene i norsk fotball. Men jeg tror ikke de er særlig fornøyde med at vi kan komme til å sende de ned nå, forteller han.

Går for «hat trick»
Om Jerv skulle slå Start over to kamper, og ta veien opp i Tippeligaen 2016, vil det være snakk om en av de største overraskelsene Norsk Toppfotball har sett. Grimstad-klubben hadde i forkant av sesongen en odds på opp mot 250 for å ta steget opp til det øverste nivået i norsk fotball.

Også de fleste mediene tippet Jerv heller på nedrykk enn på opprykk fra OBOS-ligaen da kalenderen telte april 2015.

Men Jerv har overrasket. Og det er absolutt ikke første gang. Laget har to opprykk på rad, og mot Start skal de jakte sitt «hat trick.»

Suksessoppskriften? Det er hard trening.

- Nå kan jeg bare snakke for det siste året, ettersom jeg ikke var her før det, men det er blitt gjort en god jobb i alle ledd i klubben. Vi har en god trener som har opparbeidet et sunt og godt treningsregime, sier Lind.

- Er dere bedre trent enn andre klubber i ligaen?

- Vi er i alle fall godt trent. Og jeg føler vi har vunnet en del kamper ved å score mål i slutten av kampene. Så ja, jeg tror kanskje vi er litt bedre trent enn de andre lagene i ligaen, hevder angriperen.

Overtidslag
Lind har helt rett. Det å score mål mot slutten av kampene er nemlig nettopp det som har sendt Jerv til siste kvalifiseringsrunde på veien mot tippeligaspill.

Laget scoret 2-2-målet mot Follo i siste serierunde seks minutter på overtid. Hadde man ikke scoret der, ville ikke laget vært klar for kvalik.

I første kvalifiseringskamp mot Hødd, lå Grimstad-guttene under til det siste minuttet. Da scoret lagets toppscorer Ohi Omoijuanfo, og lagene måtte ut i ekstraomganger og straffesparkkonkurranse. Den gikk Jerv seirende ut av, og neste hinder var Kristiansund.

På ny så det ut til å gå mot ekstraomganger. Men fem minutter før slutt dukket Alexander Lind opp i feltet, og sendte gultrøyene i føringen. På overtid sikret samme spiller 2-0-seier for bortelaget på Kristiansund Stadion.

Og skulle stadionuret på Levermyr Stadion tikke mot 90 minutter igjen, og stillingen være 0-0, skal vi ikke se bort fra at det på nytt kommer en Jerv-scoring som sender laget enda nærmere Tippeligaen 2016.

Kampen mellom Jerv og Start kan du følge live her.