Legene på Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen er bekymret etter at de i løpet av kort tid har fått inn tre unge menn med alvorlig hjertesvikt. Sykehuset har konkludert med at årsaken er bruk av anabole steroider.

BA har fått møte en av mennene. Han er gift, har barn, jobb og stasjonsvogn. Han er i 30-årene, og er nylig skrevet ut fra sykehus. Av hensyn til barna ønsker han ikke å stille med navn. Han sier også at det hersker en stillhet rundt bruk av steroider i miljøet.

Les saken i ba.no

– Alle vet at det brukes. Men vi snakker ikke om det. Aldri.

Satt sprøyter

– Jeg har brukt steroider i seks år, både som tabletter og i injisert form, sier han.

Han kjøpte preparatene via bekjente i treningsmiljøet.

– Det er utrolig lett å få tak i, sier han.

De siste årene satt han injeksjoner rett i de største musklene for å få best effekt. Han kjøpte inn nåler, pumpe og sprøyter.

Han har satt flere injeksjoner i rumpeballene, skuldre og lår. Enkelte preparater krever daglige doser.

Da han gikk på steroider, følte han seg veldig bra.

– Du føler deg nesten uovervinnelig. Jeg ser folk står bak meg og ser på meg i speilet på treningssenteret. Folk flytter seg når jeg kommer på byen. Det gjør noe med selvtilliten, selv om noen selvfølgelig ser på meg i avsky, sier han.

Konen har visst hva han drevet med, men aldri likt det.

Slet med kroppsbildet

En kur varer i tre måneder, så skal kroppen ha pause i tre-seks måneder. Så er det på igjen med ny kur. Hver kur koster rundt 6000 kroner.

– Det var i pausene at nedturene kom. Da følte jeg meg helt elendig. Kroppsbildet ble helt forvrengt. Jeg kunne stå ved siden av en fyr på 80 kilo og føle meg liten. Og selv om folk sa at jeg var blitt sykt stor, trodde jeg ikke på dem. Jeg tenkte at de bare sa det for å være hyggelige. Det er som omvendt anoreksi. Du føler deg aldri stor nok.

I periodene uten steroider ble han deprimert og rastløs. Prøvene viste høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Han slet også med potensen.

– De første fire ukene ville den rett og slett ikke opp. Og da jeg begynte på steroider igjen, hadde jeg ereksjon 24 timer i døgnet. Det er jo heller ikke særlig gunstig, sier han, og ler.

Alkohol og narkotika har han aldri rørt.

Tok 230 kilo i benk

Målet var ikke å bli størst mulig, men å bli sterkest mulig.

På sitt største veide han 150 kilo og trente opptil tre ganger daglig. Han tok 345 kilo i markløft og 230 kilo i benkpress. Rundt overarmene målte han 53 centimeter.

– Jeg hadde aldri klart å løfte så mye hvis jeg ikke brukte preparater. Da hadde jeg kanskje klart bare 60 prosent av vekten.

Han begynte ikke med steroider før han var over 30 år.

– Jeg begynte fordi jeg ønsket å prestere bedre. Jeg har alltid trent, men så stagnerte det. Jeg ble ikke sterkere, og ble forbigått av andre i styrkemiljøet.

En ettermiddag i september gikk det galt. Han fikk et illebefinnende og besvimte, helt uten forvarsel. I all hast ble han kjørt til Haraldsplass sykehus.

Var nær døden

– Her viste prøvene av hjertet at noe var alvorlig galt. Jeg innrømmet også raskt at jeg brukte steroider, det ville jo blodprøvene vist uansett, sier han.

Som følge av bruk av anabole steroider har hjertet hans vokst og blitt for stort. I den akutte fasen klarte det ikke å pumpe tilstrekkelig blod rundt i kroppen.

– Hadde jeg ikke kommet meg på sykehus, hadde jeg ikke overlevd. Det har vært veldig tøft å tenke på, sier han.

Han har startet med hjertemedisin og ligget 14 dager på sykehus. Legen har gitt ham forbud mot å drive tung styrketrening. Nå er det kun lette gåturer som gjelder. Han er skråsikker på at han aldri vil røre steroider igjen.

– Jeg har fått en skikkelig vekker, og prisen å betale har vært dyr. Jeg er glad jeg er i live. Nå har jeg lyst til å bli en vanlig mann, som trener et par ganger i uken, sier han.

- Urovekkende

Siden juni har Haraldsplass sykehus fått inn tre unge menn med alvorlig hjertesvikt.

– Urovekkende, sier overlege Efraim Bulut.

Alle tre har løftet vekter og brukt anabole steroider de siste fem til tolv årene. Alle tre havnet på sykehus med alvorlig hjertesvikt.

For mannen BA snakket med kom symptomene brått. De andre to fikk signaler om at noe var galt et par uker før innleggelse.

Multiorgansvikt

– De ble tungpustet, slappe, trøtte og fikk redusert yteevne, sier overlege Efraim Bulut.

Han forteller at bruk av steroider bidrar til at hjertet vokser.

Enten blir selve hjertet større, eller så blir hjertemuskulaturen forstørret. Begge tilfeller kan føre til hjertesvikt.

– Hjertet klarer ikke å pumpe nok blod ut i kroppen. Ingen av disse mennene ville klart seg uten behandling, sier han.

Han som først ble innlagt, fikk såkalt multiorgansvikt, med både hjerte- nyre og leversvikt. Det ble også funnet flere svulster i leveren.

– På verdensbasis er dette et av de mest alvorlig tilfellene av hjertesvikt som følge av steroidbruk. Han var helt på grensen til hjertetransplantasjon, opplyser Bulut.

Advarer sterkt

Mannen var innlagt i nærmere to måneder, og går fortsatt på hjertemedisin. Pumpefunksjonen til hjertet har normalisert seg, men hjertet vil i lang tid være større enn et normalt hjerte.

– Prognosen for alle tre er god, men risikoen for tilbakefall er der. De kan være i normal aktivitet, ingen av dem anbefales å løfte vekter igjen, sier han.

Han advarer med dette sterkt mot bruk av anabole steroider, og sier bruk av slike stoffer kan være livsfarlig.

– Det er aldri for sent å slutte, og heller ikke medisinsk farlig å slutte brått. Det skjer ingen skadelig forminsking av musklene, sier Bulut.

Vet lite om bivirkninger

Han sier de som inntar steroider normalt er svært opplyst på virkningen av de ulike preparatene.

– Nå det gjelder bivirkninger, er de ikke fullt så opplyst, eller så kan det være at de rett og slett ikke bryr seg, sier overlegen.

Han får støtte av Petter Thornam, fagdirektør på Haraldsplass diakonale sykehus.

– Steroidbruk kan gjøre stor skade på kroppen. Vi ser svært alvorlig på utviklingen, og håper folk som bruker denne typen preparater vil komme på bedre tanker, sier han.


Bivirkninger av anabole stereoider

 • Økt kolesterolnivå i betydelig grad, og økt forekomst av hjerte- og karlidelser, hjertesvikt og hjerteinfarkt, blant yngre menn.
 • Bruk av store doser anabole androgene steroider over tid kan gi alvorlige leverskader.
 • Økt risiko for blodproppdannelse
 • Økt risiko for hjerneslag
 • Kan gi leversvulster og nyresvikt
 • Høyt blodtrykk
 • Stor muskelvekst på kort tid øker faren for skader på sener og senefester. Avrivningsskader er en relativt vanlig bivirkning
 • Kviser, tap av hodehår, strekkmerker og pigmentering i huden
 • Hos unge, som ikke har passert puberteten, kan lengdeveksten stoppe permanent
 • Kvinner får et mer maskulint utseende og utvikler mannlige kjønnstrekk som dypere stemme, mer kroppshår, menstruasjonsforstyrrelser og større klitoris
 • Menn kan utvikle bryster, testiklene kan bli mindre og sædkvalitet redusert. Begge kjønn risikerer sterilitet
 • Angst, humørsvingninger, irritabilitet og økt bruk av vold er relativt vanlig
 • Nedsatt sexlyst og impotens
 • Tekstikkelatrofi
 • Alvorlige psykiske bivirkninger og depresjoner kan også forkomme

KILDE: ANTIDOPING NORGE/LEGE EFRAIM BULUT


Les flere saker i ba.no