Gå til sidens hovedinnhold

I vår tok kometen Ragnhild (23) et viktig valg

Nå drømmer hun om VM-plass.

Lørdag gikk 23 år gamle Ragnhild Haga inn til en sterk fjerdeplass på kvinnenes 10 kilometer fristil i Davos. Dette var ungjentas beste prestasjon i verdenscupen noensinne og hun har nå fått en knallstart på sesongen.

Under verdenscuprennet på Lillehammer tidligere i vinter ble hun nummer fem. Dette har vært 23-åringens definitive gjennombrudd på seniornivå.

Haga har tidligere vunnet både junior-VM (2011) og ungdoms-OL (2009) og så sent som i 2013 vant hun to gull under U23-VM i tsjekkiske Liberec.

Drømmer om VM
Nå kjemper hun mot profiler som Marit Bjørgen og Therese Johaug.

- Jeg hadde en del sykdomstrøbbel i fjor, så det ble ingen stor sesong. Jeg bestemte meg i vår for at dette skulle bli mitt år. Men at det skulle gå så bra som det har gjort hittil, det hadde jeg ikke trodd, sier hun til Nettavisen.

- Jeg føler det går veldig lett akkurat nå. Det går selvsagt litt opp og ned, sist helg gikk det tyngre, men jeg har stort sett en god følelse og håper jeg skal gå mange gode skirenn i år, forteller den norske langrennskometen.

Haga er en del av det norske rekruttlandslaget.

- Jeg er glad for at Skiforbundet har latt meg være på rekruttlandslaget i mange år og hatt troen på meg. Jeg er veldig fornøyd med at jeg har vært tålmodig og nå er det gøy å vise at jeg kan. Det er tross alt nå det teller å gjøre det bra, ikke på juniornivå, mener Ragnhild Haga.

- Sikter du deg inn mot en plass på VM-laget nå?

- Det er helt klart en drøm, men det er et stykke fram dit. Jeg er i angrepsposisjon. Og det ville være en bonus for meg om jeg kom med. Men jeg tar det som det kommer og har et mål om å først og fremst vise meg fram. Jeg skal gjøre mitt beste, så får vi se, sier hun til Nettavisen.

- Nøkkelen for meg er å ta et løp av gangen og gjøre mitt beste hver gang. Jeg er jo ikke på landslaget, siden jeg ikke har gjort det så bra før. Dette er en utfordring for meg og det gjelder å gå mange gode skirenn, sier hun.

- Små detaljer
Lørdag endte hun foran en av vinterens store VM-favoritter, Therese Johaug.

- Det er klart at jeg ikke venter å slå Johaug, men hun hadde ikke sin beste dag. Men selv når hun har en dårlig dag, venter jeg egentlig ikke å slå henne. Jeg gjør det samme som jeg alltid har gjort. Den eneste forskjellen er at det plutselig går mye fortere. Det er litt rart at det har løsnet sånn plutselig.

- Har du gjort noe annerledes før sesongen?

- Ikke så veldig mye annerledes. Jeg har trent jevnt og trutt i flere år og det er nok det jeg får igjen for nå. Samtidig har jeg hatt litt ekstra fokus på noen små detaljer for å bli bedre. Jeg har blant annet jobbet med teknikken og jeg har jobbet med det å finne riktige ski. Jeg har også vært ekstra flink til å gå rolige langturer og hatt bra kvalitet på alle økter. Det var vel i oktober jeg kjente at det begynte å gå bedre, da var jeg i ganske bra slag. Det er gøy at formen har kommet nå på vinteren og ikke til feil tid, sier Haga.

Lørdagens renn ble vunnet av Marit Bjørgen, mens Heidi Weng ble nummer tre. Therese Johaug endte på en sjetteplass. Haga innrømmer at det er både lærerikt og inspirerende å gå sammen med verdens beste løpere.

- Ja, det er klart. Jeg lærer veldig mye av dem. Men hva skal jeg si, de er også bare vanlige folk, men skikkelige vinnerskaller. Det er et sterkt norsk lag for tiden og vi blir ekstra gode av å lære av hverandre, sier Haga til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken