Gå til sidens hovedinnhold

- I verste fall er 1000 døde

Statsminister Kjell Magne Bondevik mener at så mange som 1000 nordmenn i verste fall har omkommet etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia.

- Dessverre, når det har gått så lang tid og antall savnede ikke har gått ned så må vi kanskje ta innover oss at disse kan være døde, sa Bondevik til TV 2 Nyhetene.

Bondevik kom med uttalelsen da han besøkte Molde domkirke lørdag.

Han sier at etter hvert som tiden går må alle akseptere at de 462 som er meldt savnet, er døde.

- Det betyr at dette er den største sivile katastrofen i nyere tid i fredstid, la statsministeren til.

1440 borte
På en pressekonferanse tidligere lørdag kom det fram at 1440 nordmenn fremdeles ikke er gjort rede for etter katastrofen.

462 nordmenn er savnet fra de rammede områdene. I tillegg kommer om lag 980 nordmenn, som kan ha befunnet seg i de kriserammede områdene i Sørøst-Asia, myndighetene ikke har lykkes i å komme i kontakt med.

21 nordmenn er bekreftet omkommet.

Nye tall mandag
Det ble opplyst på pressekonferansen at noen nye offisielle tall på norske omkomne trolig først vil komme mandag. Det er Kripos som nå jobber med å lage korrekte lister over omkomne og savnede.

- Vi hår fått inn en stor og uoversiktlig mengde informasjon. Den første informasjonen overtok vi for to døgn siden. Vi er inneforstått med tidsaspektet og ønsker så tidlig som mulig at de pårørende skal få kvalitetsmessig god informasjon, forteller politiinspektør Petter Dyre i Kripos til TV 2 Nettavisen.

Kripos ønsker lørdag ikke å gi opplysninger eller kommentere enkeltsaker overhodet.

- På mandag vil være registre være av mye bedre kvalitet, legger han til.

Samtidig påpeker Dyre at avgjørelsen om når slike lister skal offentliggjøres, er en vurdering som gjøres på høyere hold, mest trolig av politidirektøren eller justisministeren.

TV 2 Nettavisen kommer med mer.

Kommentarer til denne saken