Gå til sidens hovedinnhold

- Ich bin ein Berliner

Barack Obama hyllet blant annet John F. Kennedy under sin tale ved det historiske Brandenburger Tor i Berlin.

(NTB/Nettavisen): USAs president Barack Obama var onsdag ettermiddag i Berlin for å holde tale ved det historiske Brandenburger Tor.

Amerikanske presidenter før ham som Ronald Reagan og John F. Kennedy, skapte historiske øyeblikk med sine taler ved Brandenburger Tor – sistnevnte med sin kjente «Ich bin ein Berliner!»-tale, mens Reagan hadde sin berømte oppfordring til Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov om å «rive ned denne muren».

- Hei, Berlin
Obama ble introdusert av Tysklands forbundskansler Angela Merkel og gikk på talerstolen litt før klokken 15.30.

- Hei, Berlin, innledet Obama og takket samtidig Merkel for en varm introduksjon.

Obama tok deretter av seg dressjakken og sa at alle tilskuerne måtte gjerne gjøre det samme.

- Vi kan være litt mer uformelle blant venner, sa han.

- Selv om jeg ikke er den første amerikanske presidenten som kommer til denne porten, så er jeg stolt av å stå på dens østlige side for å erkjenne dens fortid.

«Ich bin ein Berliner»
Videre understrekte han at det var nettopp her i Berlin hvor demokratiske verdier vant fram foran diktaturer, da muren ble revet ned for to tiår siden.

Deretter gikk han over til å snakke om Kennedys berømte tale for snart 50 år siden, og hyllet den tidligere presidentens visjon om fred og demokrati.

- «Ich bin ein Berliner» har skapt en gjenklang gjennom tidene, sa Obama med stor jubel fra publikum.

Forrige gang Obama talte i Berlin, som senator i 2008, møtte rundt 200.000 mennesker opp. Obama ble mottatt som en rockestjerne i Tiergarten, og flere klatret i lyktestolpene for å høre budskapet hans om murer som må rives. Også denne gangen snakket han om murene som måtte rives, men først og fremst murene i oss selv.

- Så lenge det finnes murer i våre hjerter som atskiller oss fra dem som ikke ser ut som oss eller er som oss, så må vi jobbe enda hardere for å rive ned disse murene, sa han.

- Muren tilhører historien, men vi har også vår egen historie å skape, sa Obama.

Videre hyllet han alle dem som har sørget for at Øst-Tyskland og Vest-Tyskland ble gjenforent, og lovpriste de modige østtyskerne som risikerte livet ved å flykte over muren, og over til frihet.

- Den største hyllesten vi kan gi til dem som kom før oss, er å strebe etter fred og fremgang, ikke bare i våre to land, men for hele menneskeheten, avsluttet Obama før han helt til slutt ba Gud om på velsigne Tyskland og USA.

Atomnedrustning
Obama la også fram sitt forslag om kutt i antallet strategiske atomvåpen og atomvåpen i Europa under talen ved Brandenburger Tor i Berlin. Han skal blant annet delta på et toppmøte om atomsikkerhet i Haag neste år, og at han skal holde et lignende møte i 2016, før han går av.

- Arbeidet er ikke over. Vi er ikke bare borgere av USA og Tyskland, vi er verdensborgere. Skjebnen vår henger sammen. Så lenge kjernefysiske våpen finnes, er vi ikke egentlig trygge, sa Obama og fremholdt at han nå vil forhandle med Russland.

- Etter en omfattende gjennomgang mener jeg vi kan sikre USAs og våre alliertes sikkerhet mens vi reduserer antallet strategiske atomvåpen med inntil en tredel, sa han.

Russiske myndigheter vil at atomnedrustning ikke bare skal diskuteres av Russland og USA, men også andre atommakter.

- Det er nødvendig å få med seg andre land med atomvåpen med på prosessen, sier Jurij Usjakov ved det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Tak
I nedrustningsavtalen som ble inngått i Obamas første presidentperiode, forhandlet USA og Russland seg fram til et tak på 1.550 strategiske atomvåpen. En ny reduksjon på en tredel vil bringe antallet våpen ned til 1.000.

Russland har tidligere motsatt seg å kutte i sine taktiske atomvåpen i Europa, og det er uklart om de denne gangen går med på en reduksjon.

President Vladimir Putin har krevd endringer i USAs planer om et rakettskjold i Europa som ledd i forhandlingene om reduksjon av atomvåpen.

Det er heller ikke sikkert at Senatet i Washington vil gå med på nye reduksjoner. Det satt langt inne for Senatet å ratifisere den siste nedrustningsavtalen, og Obama vil ha lite politisk innflytelse igjen mot slutten av sin siste periode.

Fakta om berømte taler i Berlin

* 26. juni 1963: USAs president John F. Kennedy taler foran Vest-Berlins rådhus i Schöneberg. Han lover at USA vil ikke vil la Vest-Berlin i stikken og sier at byen representerer hele den frie verden. Han avslutter med å erklære: Alle frie mennesker, hvor enn de måtte bo, er borgere av Berlin, og derfor, som en fri mann, sier jeg med stolthet «Ich bin ein Berliner!» («Jeg er en berliner»)».

* 12. juni 1987: USAs president Ronald Reagan taler foran Berlinmuren ved Brandenburger Tor. Han kommer med følgende oppfordring til Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov: «Generalsekretær Gorbatjov, om du søker fred, om du søker velstand for Sovjetunionen og Øst-Europa, om du søker liberalisering: Kom til denne porten! Herr Gorbatjov, lukk opp denne porten! Herr Gorbatjov, riv denne muren!».

* 24. juni 2008: Senator og presidentkandidat Barack Obama taler foran Seierssøylen i Tiergarten i Berlin. I talen som vekker begeistring, men også får kritikk for å mangle konkret innhold, erklærer han: «Murene mellom de landene som har mest og de som har minst, kan ikke bli stående. Murene mellom raser og stammer, mellom innfødte og innvandrere, mellom kristne, muslimer og jøder kan ikke bli stående». (Kilde: NTB, Wikipedia) (©NTB)

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken