Ikea og Skanska billigboligprosjekt BoKlok har blitt en enorm suksess i Sverige. Når de første boligene ble lagt ut for salg var køene så lange at Ikea måtte ty til loddtrekning for å avgjøre hvem som fikk kjøpe.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

I Sverige har Ikea og Skanska allerede solgt rundt 3000 BoKlok-boliger. Nå ferdigstilles de første i Norge. Først ut er 22 leiligheter i Kuvågen på Os sør for Bergen.

- Toromsleilighetene i Kuvågen er nå solgt ut, men vi har fremdeles gode treroms til salgs fra 1.995.000 kroner, forteller kommunikasjonsansvarlig i Skanska Bolig Christian Ekker Larsen til NA24.

BoKlok-boligene lages i moduler på en fabrikk i Sverige etter samlebåndsprinsippet. Ifølge Ikea og Skanska gir dette en svært effektiv byggeprosess som igjen muliggjør lave prisene.

Like boliger - ulik pris
NA24 har tatt en nærmere kikk på prisene i Norge og prisene i Sverige. Til tross for at boligene nærmest er identiske, koster BoKlok-boligene i Norge det doble av Sverige.

En treroms leiilighet på 68 kvadratmeter i andre etasje i Kuvågen-prosjektet annonseres til 2.145.000 norske kroner. I Ljusstaden-prosjektet ved Kalmar i Sverige annonseres en tilnærmet identisk leilighet for 895.000 svenske kroner. Det er en differanse på hele 1.250.000 kroner, eller 140 prosent. Tar vi hensyn til at den norske kronen er nesten 20 prosent mer verd enn den svenske blir prisforskjellen tilsvarende større.

Naturlig forklaring
Årsaken til den enorme differansen har imidlertid en naturlig forklaring skal vi tro Ikea og Skanska.

- Det er så pass store forskjeller mellom de svenske prosjektene og de norske at det har lite for seg å sammenligne prisene, sier BoKloks varemerkesjef Ewa Magnusson til NA24.

Hun peker på at de svenske boligen er organisert og finansiert som borettslag med fellesgjeld, mens boligene i Bergens-prosjektet er selveierleiligheter uten noe fellesgjeld.

- Månedlig totalkostnad i Sverige på en 50-kvadratmeters leilighet, inkludert innskudd, fellesgjeld og månedlige felleskostnader er 4891 svenske kroner. For en tilsvarende selveierleilighet i Norge vil lånekostnaden inklusive innskudd utgjøre 5253 norske kroner. Selv når vi tar hensyn til forskjellen i valutakursene synes jeg jo differansene er relativt liten, og spesielt med tanke på forskjellen i svensk og norsk kostnadsnivå og ikke minst forskjellen mellom norske og svenske lønninger, sier Magnusson.

Prisnivå og ulike typer boliger
Kommunikasjonsansvarlig Christian Ekker Larsen i Skanska Bolig er enig i Magnussons forklaring og legger til:

- Tall fra Statens institutt for forbruksforskning viser at det generelle kostnadsnivået i Sverige ligger mellom 22 og 25 prosent over Norge. I tillegg vil jeg poengtere at boligene i Sverige og Norge ikke er er helt identiske, noe som blant annet har sammenheng med ulike offentlige byggekrav, sier Ekker Larsen til NA24.