Gå til sidens hovedinnhold

Ikea trekker inn årene

Etter knalldyr satsing legges russerkampen på is.

Etter at Ikea har hatt enorme utgifter under etableringen i det russiske markedet ble det på konsernnivå bestemt å gjennomføre en kartlegging av hvor det hadde påløpt unødvendige kortnader.

Med hjelp fra seks eksterne konsulenter, med ekspertise i alt fra revisjon til byggsikkerhet, har Ikea forsøkt å rydde opp i det som kan defineres som en russisk suppe.

- Det dokumenterte kaoset i vårt russiske datterselskap er helt uakseptabelt, kommenterer Ingvar Kamprad, Ikeas gründer, i en melding.

Det Kamprad her sikter til er blant annet en veldig kostbar glipp fra 2006, der et varehus ble åpnet før det var knyttet til strømnettet. Noe som førte til gigantiske utgifter i diesel- og generatorleie.

Ett i året
Etter at Ikea entret det russiske markedet med et varehus i Moskva i 2000 har det blitt investert 25 milliarder på 12 varehus. Men nå trekker møbelgiganten i bremsen. Det blir ingen nyetableringer i Russland de nærmeste årene, skriver di.se.

- Det har gått vanvittig fort og vi har vokst veldig raskt. Nå konsoliderer vi virksomheten, sier Per Wendschlag, administrerende direktør i Ikea Mos, til di.se.

Forliket
I flere rettsinstanser har Ikea gjort sitt beste for å komme ut av en dieselkontrakt, og i desember kom partene til et forlik etter at den russiske regjeringen gikk inn å meglet i konflikten.

I henhold til den svenske avisen Expressens kilder, måtte Ikea til slutt betale i overkant av 10 milliarder kroner til diesel- og generatorleverandøren.

- En dyrkjøpt erfaring. Og i ettertid er det en ting som gjelder og det er at alt skal kunne dokumenteres og at alle aspekter av kontrakten er med i avtaleteksten, sier Wendschlag.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken