Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke alle i Norge vet hvor store vi er

Disse gutta er på nivå med Cristiano Ronaldo - noen steder.

KONTIOLAHTI (Nettavisen): Som Ole Einar Bjørndalen påpekte overfor Nettavisen tidligere denne uken, så er skiskyting en langt mer populær sport enn for eksempel langrenn rundt om i Europa og verden.

Spesielt i østeuropeiske og sentraleuropeiske land fenger skiskyting enormt og utøverne har status på nivå med fotballstjerner.

Den største stjernen av dem alle, er kanskje Bjørndalen selv, men også de andre norske skiskyttergutta nyter stor respekt og oppmerksomhet blant fansen.

- Som Ronaldo
Flere av dem fikk denne heltestatusen i utlandet lenge før de fikk et internasjonalt gjennombrudd og spalteplass i norske medier. Johannes Thingnes Bø har for eksempel ikke slått til for fult før i senere tid, men i utlandet har han blitt fulgt tett av fansen i mange år. Det samme har storebror Tarjei Bø, som er fem år eldre enn Johannes, opplevd.

- Interessen kom egentlig med en gang. I mange land er de ville etter skiskyting og har kontroll på alle. Det begynte tidlig i junioralder og så har det bare ballet på seg enda mer. Etter at jeg slo igjennom i verdenscupen så har det tatt helt av, sier Thingnes Bø til Nettavisen.

- De er helt gale! Slik vi ser på Cristiano Ronaldo som en stjerne, ser de på Ole Einar Bjørndalen. For mange russere er han en gud. Det er heldig for oss at sporten vår er så populær rundt om i Europa, sier 21-åringen.

- Avslappet i Norge
Storebror Tarjei påpeker at det kanskje ikke er så kjent for alle i Norge hvor populære de norske skiskytterne faktisk er blant utenlandske fans. Hjemme i Norge er det nemlig langt mindre glans å sole seg i for gutta.

- Skiskytter-fans er veldig intense. De hyler og skriker, det er veldig kult. Vi merker det med en gang vi kommer utenfor Norge at skiskyting er ekstremt stort. Spesielt i Russland og Tyskland er det skikkelig kok. Det er kanskje ikke alle i Norge som vet det. Vi setter i hvert fall stor pris på denne interessen og merker at dette er stort, sier han til Nettavisen.

- Hvorfor er det ikke slik i Norge?

- Jeg tror vi i Norge generelt har et mer avslappet forhold til idrettshelter. Det er et lite land, der alle kjenner alle. Er du en ung skiskytter i Norge, har du på et eller annet arrangement fått møte heltene dine og fått autograf. I utlandet har folk ofte bare én sjanse til å få møte idolene

- Mye rart
Med «gale» fans følger oss en del artige og underlige forespørsler. Tarjei Bø har tidligere fortalt om frierbrev som har dukket opp i postkassen.

- Ja, jeg har fått noen frierbrev, men det er ikke noe nytt, sier han.

Lillebror Johannes opplever også masse oppmerksomhet.

- Det tikker inn litt forskjellig og mye av det må jeg le litt av. Jeg har fått inn masse rart, forteller den populære 21-åringen til Nettavisen.

- Har du også fått frierbrev?

- Det er alt mulig. Skalaen er veldig vid, sier han hemmelighetsfullt.

- Fans på døra
Én som har vært i skiskyttergamet i mange år, er Emil Hegle Svendsen. Trønderen har også opplevd sin del av det å være et idrettsidol.

- Det har vært veldig mye rart. Jeg har blant annet hatt folk fra Tyskland, Frankrike og Russland som har dukket opp på døra mi hjemme i Norge. Det har vært alt mulig rart. Det er litt spesielt, sier han til Nettavisen.

Med norske fans har det imidlertid gått fredelig for seg.

- Nei, slike ting skjer aldri med norske fans, forteller Svendsen videre.

Svindals brev
Alpinstjernen Aksel Lund Svindal er en annen som har fått mange rare henvendelser opp gjennom årene. I et intervju med bladet Kapital fra 2013 forteller han om foreldre som har ønsket å gifte bort døtrene sine.

- Det har vært noen henvendelser fra foreldre som frembyr sine døtre. Sånne ting blir jeg litt flau over, uttalte Svindal i det intervjuet.

Skiskyttergutta har ikke opplevd noe slik.

- Akkurat det brevet har jeg ikke fått enda, men jeg har fått det meste andre, sier Johannes Thingnes Bø til Nettavisen.

- For ung
Storebror Tarjei føler han er litt for ung til å få et slikt brev.

- Jeg har vært ganske ung mens jeg har holdt på, så jeg tror egentlig ikke døtrene til de som følger meg er gamle nok, sier han med et glis.

29 år gamle Hegle Svendsen har heller ikke fått tilbud om noen døtre.

- Nei, akkurat det har jeg aldri opplevd, sier han.

Søndag kjemper det tre skiskytterne om mer enn fansens gunst på siste dag av VM i Kontiolahti. Da har de alle gullsjanser på fellesstarten.

Kommentarer til denne saken