OSLO: I bystyret i Oslo er det kun Frp og Høyre som har argumentert for et forbud, mens Venstre, KrF, SV, Rødt og MDG har vært mot.

Arbeiderpartiet vil med andre ord bli jokeren i et eventuelt tiggeforbud i Oslo, men også de har sagt klart nei til et totalforbud.

- Vi har aldri trodd at generelt forbud er løsningen, sier bystyremedlem, Rina Mariann Hansen (Ap).

Usikker på eget forslag
Sommeren 2012 foreslo Arbeiderpartiet å innføre tiggefrie soner i Oslo. De ønsket da et forbud mot å tigge blant annet i sentrum (innenfor Ring 2), på kollektivtransport, ved kjøpesentre og i boligstrøk.

Da forslaget ble behandlet i bystyret, ble det vedtatt å sende det ut på høring til Oslos bydeler, næringsliv og andre instanser. Oslo Arbeiderparti ønsker ikke å konkludere før de har fått høringssvarene.

- Vi venter fremdeles på at byrådet skal legge fram en sak. Nå har forslaget vært på høring og det har vært et poeng for oss at bydelene og ulike virksomheter skal gi sine innspill før vi konkluderer sier Hansen til dittOslo.no.

Les også: Oslo er et av landets beste steder å bo

Ikke lenger like problematisk
Torsdag trakk Regjeringen forslaget om et nasjonalt tiggeforbud. Imidlertid kan kommunene fortsatt vedta lokale forbud. Arbeiderpartiet har hele tiden gått mot et generelt forbud i Oslo, men Hansen understreker at det er viktig for dem å lytte til folket.

- Situasjonen har jo endret seg noe siden vi fremmet forslaget, i forhold til hvor synlig tiggingen er i bybildet og hva som oppleves som problematisk. Sommeren 2012 ble det blant annet skutt raketter ned i romleiren på årvoll, og situasjonen var veldig konfliktfylt, sier hun, og fortsetter.

- Vi vil se hvordan tiggingen påvirker befolkningen og næringslivet i Oslo nå, før vi konkluderer. Når vi har sett høringsuttalelsene må vi ta en ny runde i bystyregruppa og i Oslo Arbeiderparti, sier Hansen.

Les også: - Oslo er en by med store klasseskiller

Bydelene sier nei
Bare fire bydeler i Oslo vil ha totalforbud mot tigging. Ingen av dem er «verstingbydeler».

Bydelene som går inn for et totalforbud i Oslo er Nordstrand, Frogner, Vestre Aker og Ullern, mens Stovner, Sagene og Søndre Nordstrand sier ja til Arbeiderpartiets forslag om å tillate tiggefrie soner.

Ingen av bydelene hvor det er flest tiggere, det vil si Grünerløkka, St. Hanshaugen (med Sentrum) og Gamle Oslo, vil ha et tiggeforbud.

Venstre vil fjerne lokale tiggeforbud
Høyre er det eneste byrådspartiet som har sagt et klart ja til tiggeforbud. Imidlertid blir de etter all sansynlighet stående alene om dét i byrådet.

Venstre foreslår fredag å fjerne paragrafen som gir kommunene adgang til å forby tigging. Nå ber partiet om at Høyre snur i saken.

- Det har vært bevegelse i både Høyre og i Senterpartiet i spørsmålet om et tiggerforbud i det siste. Spørsmålet om et forbud mot tigging er et spørsmål av prinsipiell karakter, sier justispolitisk talskvinne i Venstre, Iselin Nybø.

Nestleder i Venstres bystyregruppe, Odd Einar Dørum, sier til dittOslo.no at partiet ikke under noen omstendighet vil endre mening lokalt i Oslo.

- Vi er mot både tiggeforbud og tiggefrie soner. Dette har vi også avklart med Høyre tidligere at er en sak vi er enige om at vi er uenige om, sier Dørum, og legger til:

- Vi mener vi har den lovgivningen vi trenger for å slå ned på aggresiv adferd, sier han.

Dørum understreker at han er glad for at forslaget nå er trukket av Regjeringen.

- Jeg er veldig glad for at dette håpløse forslaget om å straffe nordmenn som vil hjelpe andre forsvant så fort. Jeg begriper ikke at noen kan komme på den tanken en gang, sier han.

Les også: Diesel-debatten: - Jeg skjønner at folk føler seg lurt

Får ikke flertall
Også KrF har sagt et tydelig nei til tiggeforbud i Oslo.

- Det må arbeides bredt for å redusere årsakene til og behovet for tigging – men kriminalisering av tigging er ikke veien å gå, uttalte Oslo KrFs fylkesstyre i 2012.

Det betyr at det per nå ikke er flertall for et generelt tiggeforbud i Oslo. Høyre og Frps representanter utgjør 26 av bystyrets 59 representanter.

Det betyr at Høyre og Frps eneste alternativ til å få gjennom et forbud, er å støtte Arbeiderpartiets forslag om tiggefrie soner - samtidig som de er avhengig av at forslagsstilleren faktisk selv sier ja, etter at de har lest høringssvarene.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) åpner imidlertid for at det nå vil bli en ny behandling av spørsmålet i bystyret.

– Vi har avventet en lokal behandling av tiggeforbudet, da det uansett skulle bli behandlet i Stortinget. Nå som forslaget er trukket tilbake, er det naturlig at Oslo kommune ser på saken på nytt. Hvor fort det vil skje, og i hvilken form, er det for tidlig å si, sier Røsland til NTB.

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED