Gå til sidens hovedinnhold

Ikke hør på finansselgerne!

Nordea og Vålerenga har slått seg sammen for å gjøre fotballfansen til valutaspekulanter. En god regel er: Ikke invester når noen prøver hardt å selge deg noe.

(NA24 KOMMENTAR): Nordea og Vålerenga markedsfører sammen noe som kalles Vålerenga-obligasjoner. Tegningsfrist for å bli med er i morgen, fredag. Det dreier seg om et rentefritt lån til banken, med en mulig oppside til deg, avhengig av utviklingen i kursforholdet mellom russiske rubler og amerikanske dollar. Går dette feil vei, får du tilbake innsatsen etter to og et halvt år, men uten renter og gebyret du har betalt. Det taper du rundt 10 prosent på.

Valutaspekulasjon, som dette er, er et nullsumspill. Det den ene tjener, taper den andre. Dette er i motsetning til for eksempel en investering i aksjer, hvor man over tid tjener på verdiskapningen i bedriftene man har eierandeler i.

– Dette er ren gambling. Supporterne kan like gjerne satse pengene på at Vålerenga tar seriegull i år, sier NHH-professor Jan Tore Klovland til Dagens Næringsliv.

Man kan jo også lure på hva det neste blir? Molde-obligasjonen som gir uttelling hvis lakseprisen stiger? Eller Viking-obligasjonen, som gir kroner i foret hvis oljeprisen stiger til 100 dollar? Eller hvis den faller til 20? Kombinasjonen fotball og finansinstrumenter gir uante muligheter.

Regler
Nå vil finansminister Kristin Halvorsen har strengere regler for markedsføring av spareprodukter.

Det kan godt være man trenger et bedre regelverk, men inntil videre, her er min enkle regel:

Ikke invester når noen prøver hardt å selge deg noe.

Noen ganger er det ren svindel, som for eksempel med de utallige Nigeria-brevene. Eller obskure utenlandske meglerselskaper som ringer opp og har et utrolig hot tips bare til deg. Du er blant de utvalgte som skal være med tidlig i et biotech-selskap som har løst kreftgåten.

Men regelen gjelder også i forhold til seriøse tilbydere. Hvis du selger en større enebolig, og plutselig sitter med noen millioner på konto og solid ligningsformue, vil finansbransjens selgere samle seg om deg som møll rundt en fjøslykt.

De vil gjerne selge såkalte strukturerte produkter, kompliserte finansielle instrumenter som er satt sammen for å gi oppside, samtidig som nedsiden er begrenset, som Nordeas Vålerenga-obligasjon.

Ideen høres tilforlatelig ut, men det finnes ingen gratis lunsj. Disse produktene er dyre. I de fleste tilfellene vil du komme bedre ut ved fornuftige investeringer i enklere, tradisjonelle investeringer som aksjer, eiendom, ulike fond og høyrentekonto – sammensatt basert på sin risikovillighet og behov for tilgjengelige kontanter.

Det at produktene er dyre er jo nettopp grunnen til at det lønner seg for banker og andre finansaktører å bruke tid på å ringe rundt til potensielle kunder eller koble til seg en fotballklubb i markedsføringen.

Kontrollspørsmål
Når du blir presentert for denne typen produkter, så spør deg selv: På hvilken side av bordet sitter den parten som har best grunnlag for å vurdere denne investeringen? Er det du som vet best? Eller er det banken?

Hvis svaret er banken, så er du kommet langt på vei når det gjelder å vurdere hvor lurt det er å putte pengene i noe slikt.

Har du en del penger og investerer i aksjer, vil du også oppfatte at megleren du bruker vil søke å lede deg i retning av relativt hyppige handler. Det er ikke nødvendigvis noe galt i det, og rådene kan være gode. Men det er jo også slik at jo oftere du handler, jo mer vil megleren tjene på deg.

Man kan innvende at markedsføring ikke nødvendigvis fører til dyrere produkter i en butikk, fordi en aktør som driver markedsføring kan øke sitt volum og oppnå stordriftsfordeler. Men slik er det i liten grad med investeringsprodukter, og i noen tilfeller tvert om: En aksje som markedsføres hardt av et meglerhus, vil jo ha en tendens til å bli dyrere enn en aksje som ingen bryr seg om.

En kunde som kjøper et utvalg enkeltaksjer og sitter på dem i årevis, gir svært lave inntekter til finansbransjen, og er derfor ikke ettertraktet. Men dette er en av de lureste investeringsstrategiene for en langsiktig sparer, fordi du da nyter godt at den verdiskapningen som over tid skjer i bedriftene, samtidig som du har svært lave kostnader.

Du vil aldri bli oppringt av en selger som anbefaler deg å gjøre dette. Men her har du fått rådet helt gratis.

Are Slettaner tidligere redaktør i TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Trikser dyr mat billig
Oljemesse i eksosdis
Stordalen, her er 1. mai-talen din!
Blir vi nyskapende av oljepenger?
Atomkraft? OK da!
Vive la différence!
Svenskevits i kraftmarkedet
Er de rødgrønne bra for børsen?
Kan ikke bli verre enn Berlusconi
Hurra for oljefondet!
Selg SAS!

Kommentarer til denne saken